Ce se întâmplă în Crimeea? Noua strategie de luptă a ucrainenilor i-a pus în încurcătură pe ruși

Forțele speciale de la Kiev au creat panică în peninsula cucerită de ruși în 2014. O serie de explozii, un aerodrom distrus și podul de peste strâmtoarea Kerci survolat de drone l-au determinat pe Putin să trimită trupe din Donbass pentru a întări securitatea în Crimeea.
Ce se întâmplă în Crimeea? Noua strategie de luptă a ucrainenilor i-a pus în încurcătură pe ruși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Pentru a doua oară în această lună, clădirea comandamentului flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită. Iar asta s-a întâmplat la o zi după ce Putin a schimbat conducerea.
  • Tactica ucraineană, prin care luptă pe trei fronturi, folosind o paletă largă de abordări militare, erodează puternic armata rusă.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie: Igor Girkin, un susținător al invaziei, fost ofițer FSB și ministru în autodeclarata Republica Populară Donețk, a devenit un critic al gestionării de către Kremlin a războiului din Ucraina.
  • Generalul în retragere Mark Hertling, fost șef al armatei SUA din Europa, susține că, după șase luni, forțele terestre ale Rusiei sunt prost conduse, prost antrenate și cu moralul scăzut.

Mii de automobile stau la coadă pentru a trece podul de peste strâmtoarea Kerci. Rușii veniți în vacanță părăsesc în grabă Crimeea.

Conform unor date publicate de presa din Moscova, în 2022, cu 50% mai puțini turiști s-au încumetat să vină în peninsula cucerită de Putin în 2014 pentru a-și petrece concediul.

Curajoșii au fost alungați de explozii, de drone și de atacuri ale artileriei ucrainene.

ADVERTISING

În luna august, Kievul a schimbat radical strategia de apărare în fața armatei ruse. Odată cu elementele de artilerie venite din SUA, Germania și Franța, forțele ucrainene au redus decalajul în fața tunurilor Moscovei.

Cu ajutorul HIMARS au reușit să încetinească semnificativ ofensiva rușilor din est, iar prin distrugerile provocate depozitelor de muniție, rețelelor de transport și comandamentelor, aflate în spatele frontului, au câștigat timp pentru a-și consolida pozițiile defensive.

În paralel, forțele ucrainene au lansat atacuri de artilerie, manevre militare și operațiuni ale partizanilor în regiunea Herson, controlată de ruși încă din luna martie.

Dar cea mai puternică strategie, cea care a provocat panică în rândul forțelor ruse, sunt de departe atacurile repetate și fantomatice din Peninsula Crimeea.

O dronă lovește sediul forțelor navale ruse din Marea Neagră

Teritoriul era considerat unul sigur de către Moscova. De aici e susținut întregul efort de război pentru partea de sud a Ucrainei, tot de aici sunt lansate incursiuni ale avioanelor de luptă și ale elicopterelor, sunt trimise noi trupe, sunt aduse pentru refacere batalioanele epuizate.

Pentru a doua oară în această lună, clădirea comandamentului flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită de o dronă. Iar asta s-a întâmplat la o zi după ce Putin a schimbat conducerea.

“Guvernatorul Sevastopolului, numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a susținut că forțele ruse nu au putut doborî o dronă, ceea ce a dus la lovirea acoperișului sediului Flotei Mării Negre. Razvozhaev și-a retras apoi declarația inițială și a susținut că un post de apărare aeriană a flotei a doborât, totuși, drona, care a aterizat pe acoperiș și a luat foc. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o explozie puternică și un nor de fum în jurul sediului, iar drona și-a îndeplinit misiunea, n-a fost doborâtă”, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului din 20 august.

Tactica ucraineană, prin care luptă pe trei fronturi, folosind o paletă largă de abordări militare, erodează puternic armata rusă.

Moralul în rândul forțelor Moscovei e scăzut, iar în afară de a bombarda locuințe, magazine și sedii ale administrației civile, despre restul operațiunilor militare se poate spune că au înghețat.

Biatlon cu tancuri

“Igor Girkin, un susținător al invaziei, fost ofițer FSB și ministru în autodeclarata Republica Populară Donețk, a devenit un critic din ce în ce mai deschis al gestionării de către Kremlin a războiului din Ucraina”, se arată în raportul publicat de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

“Girkin a postat un text laudativ la adresa președintelui Zelenski pentru cum s-a comportat în timpul războiului, făcând o comparație cu situația Rusiei, care <la sfârșitul celei de-a șasea luni de război, se joacă biatlon cu tancuri și organizează festivaluri ale trupelor militare>”, se arată în raportul citat.

“Biatlonul cu tancuri este evenimentul principal al Jocurilor Internaționale ale Armatei Ruse, care, ca și în alți ani, a avut loc săptămâna trecută, lângă Moscova”, anunță britanicii.

“O proporție semnificativă dintre militarii și profesioniștii din securitate ai Rusiei consideră că este inadecvat să se continue angajarea forțelor la evenimente ceremoniale, în timp ce trupele ruse continuă să sufere pierderi grele în Ucraina”, se mai precizează în raport.

Vladimir Putin nu are o armată modernă

Generalul în retragere Mark Hertling, fost șef al armatei SUA dislocate în Europa, susține că, după șase luni, se observă că forțele terestre ale Rusiei “sunt prost conduse, prost antrenate și cu moralul scăzut”, a scris el într-o analiză a conflictului.

"Rusia a intrat în această luptă crezând că ar putea executa o <ofensivă asemănătoare furtunii în deșert> care va fi finalizată în câteva zile. Planul a fost efectul unui delir. Rușilor le lipsesc conducerea, pregătirea, echipamentul pentru a face asta", Mark Hertling, fost general SUA

El susține de asemenea că echipamentul militar al rușilor e depășit și uzat, iar personalul e nepregătit și incapabil să se refacă după luptă.

“Rusia nu are capacitatea de a executa operațiuni de armament combinat (OAC), definit ca folosirea concomitentă a infanteriei, tancurilor, atacurilor aeriene, forțe de geniu (pentru traversări de râuri, operațiuni de deminare), aviație, strângere de informații și logistică pentru a captura, ocupa, și apăra zonele strategice”, a explicat Hertling.

“Executarea OAC este mult mai dificilă decât ceea ce mulți pot înțelege. E nevoie de ani pentru a dezvolta tipul potrivit de lideri și de soldați, de a obține echipamentul potrivit, de a avea doctrina potrivită, de a face antrenamentul potrivit și exerciții de luptă, de a avea tipul potrivit de guvern care să susțină acele activități fără să intervină și fără corupție. Este ceea ce face armata SUA în trei centre de antrenament majore diferite”, susține generalul american. 

“Rusia a intrat în această luptă crezând că ar putea executa o <ofensivă asemănătoare furtunii în deșert> care va fi finalizată în câteva zile. Planul a fost efectul unui delir. Rușilor le lipsesc conducerea, pregătirea, echipamentul pentru a face asta. Având în vedere cultura și sistemele Moscovei, conducerea armatei nu va fi capabilă să remedieze acest lucru”, susține Mark Hertling.

Podul Crimeea, o țintă legitimă pentru ucraineni

Faptul că trupe speciale, alături de partizani locali, au reușit să provoace panică în Peninsula Crimeea arată că războiul a ajuns în curtea lui Vladimir Putin.

Mai mult, se observă o îmbunătățire a forțelor ucrainene în timp ce cele ruse au probleme tot mai mari. 

Principala țintă a ucrainenilor este podul Kerci, singura legătură terestră dintre Crimeea și Rusia. Construcția e o mândrie a Kremlinului, dar și soluția de a scăpa teritoriul cucerit în 2014 de izolare. E format dintr-o linie de cale ferată, pe două sensuri și una rutieră, pe o lungime de peste 18 kilometri.

Russia Crimea Bridge
Cel mai important obiectiv din peninsulă, podul care leagă Crimeea de Rusia, în lungime de 18 kilometri, pe care ucrainenii vor să-l distrugă - Foto: Hepta.ro

Podul Crimeea, cum e denumirea oficială, e cel mai bine păzit obiectiv din peninsulă.

Oficialii ruși au anunțat că au doborât cel puțin o dronă ucraineană care a încercat să lovească podul, iar Mihail Podoliak, consultantul în probleme de securitate al președintelui Zelenski, a anunțat în 17 august că “podul trebuie distrus, fiind o țintă legitimă pentru ucraineni”.

Forțele ucrainene au dezvoltat o arie largă prin care luptă cu rușii, pornind de la atacuri de artilerie și până la lupte de partizani în teritoriile ocupate. 

Moscova a pierdut inițiativa și încearcă să-și păstreze pozițiile, dar mulți experți militari spun că se apropie un nou moment de criză pe unul din fronturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇