Harta conflictelor lumii: Care sunt cele mai apropiate de noi, cele mai periculoase și cele mai dramatice (Foto)

Harta conflictelor lumii: Care sunt cele mai apropiate de noi, cele mai periculoase și cele mai dramatice (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conflictul din Ucraina nu este nici pe departe singurul din lume în acest moment, dar este unul dintre punctele critice de pe harta lumii. Altele sunt în Orientul Apropiat și Mijlociu și în Africa, iar tensiunile cresc și în Extremul Orient, în largul Chinei.

Să derulăm un pic cu 5 luni în urmă, la doar câteva zile de când începuse războiul din Ucraina.

La începutul lunii martie, World Food Program USA trăgea un semnal de alarmă că existau șase conflicte în lume care agravează situația sutelor de milioane de oameni care suferă de foamete.

Atunci, cele mai semnificative puncte fierbinți erau Afganistan, Siria și Yemen, în Orientul Mijlociu, precum și Etiopia și Sudanul de Sud. Acestora tocmai li se adăuga Ucraina.

ADVERTISING

Dar există și alte locuri unde lucrurile se înrăutățesc, chiar dacă nu este un război în toată regula - spre exemplu, în Myanmar sau în Liban.

Deosebit de importante la scară mondială sunt și tensiunile iraniano-americane, precum și cele din Marea Chinei de Est și disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud. În total, există 27 de puncte fierbinți pe harta mondială, prezentată de Global Conflict Tracker.

harta-conflicte

Cum este afectată prima putere a lumii

Statele Unite, ca cea mai mare putere a lumii în prezent, este cu ochii atât pe locurile care îi interesează pe americani cel mai mult - Iran, Afganistan și largul coastelor Chinei -, precum și pe Ucraina.

ADVERTISING

Ce e și mai important este că, momentan cel puțin, tensiunile din jurul Taiwanului nici măcar nu apar pe hartă, iar în ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre cât de inspirată a fost vizita lui Nancy Pelosi în regiune, având în vedere situația din zonă și cea din Ucraina.

Nu în ultimul rând, s-au reaprins violențele din zona israelo-palestiniană, și nici acest lucru nu poate lăsa SUA fără reacție. Practic, americanii trebuie să privească atent acum atat spre Pacific, cât și dincolo de Atlantic, până în Europa și Orientul Mijlociu.

Cele mai mari drame

Iar în Orientul Mijlociu sunt cele mai dramatice situații. Global Citizen raporta, în urmă cu câteva luni, câteva stări de fapt cu adevărat dramatice - iar majoritatea erau în această zonă.

ADVERTISING

În raport se arată cât de mare este foametea în Yemen, unde copiii efectiv nu au ce mânca, iar un copil moare la fiecare 10 minute. În același timp, au fost informații că familii de afgani au fost nevoite să își vândă bebelușii sau organe pentru a-și permite să mănânce.

Și, deși ni se pare uneori că situația nu poate fi atât de gravă, circa două miliarde de oameni sunt afectați de conflicte în toată lumea.

Costurile globale ale conflictelor sunt atât de mari încât ar putea eradica foametea de 42 de ori, mai ales că aceste conflicte sunt cauza a 80% din nevoile umanitare la nivel global.

Cele mai apropiate conflicte de România

În ce privește țara noastră, dacă în ultimele decenii au fost conflictele din Balcani, iar acum este cel din Ucraina, acesta nu este singurul din jurul Mării Negre. Este însă, cel puțin pe moment, singurul care ne îngrijorează cu adevărat.

Lăsând la o parte tensiunile de la masa celor mari, precum cele ce îngrijorează mult inclusiv Statele Unite, cele mai apropiate de noi sunt cele locale din Turcia (care implică forțele armate kurde) și din Nagorno-Karabah, pe malul opus al Mării Negre. Asemenea celor din Orientul Apropiat, acestea nu sunt de natură să vizeze țara noastră în vreun fel.

Pe pagina MAE privind participarea României la misiunile și operațiile NATO, vedem că ”România este parte a eforturilor NATO în Afganistan încă din 2002 și se numără, în continuare, printre principalii contributori la această misiune” și că ”România va continua să susțină demersurile de asigurare a păcii și securității în Afganistan, în coordonare deplină cu aliații săi, în cadrul NATO”.

De asemenea, în ce privește misiunea NATO din Irak, ”România susține forțele irakiene de securitate”, potrivit MAE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇