Banchiza de gheaţă ce înconjoară Antarctica şi care se întinde pe o suprafaţă de peste 900.000 de kilometri pătraţi riscă să se fărâmiţeze din cauza efectelor încălzirii globale, conform unui nou studiu, transmite miercuri Reuters.
Pierderea bruscă a acestor bariere naturale de gheaţă din jurul ţărmurilor antarctice ar putea precipita alunecarea gheţarilor în apă şi ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu până la 1 metru până în anul 2100, conform unor studii anterioare.
În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului
Aceste banchize de gheaţă plutesc pe ocean, dar sunt ataşate de ţărm şi previn alunecarea unor segmente ale calotei glaciare antarctice în apă. Calota glaciară antarctică are suprafaţa mai mare decât a Statelor Unite şi a Mexicului la un loc.
Noul studiu a fost realizat de cercetători de la Columbia University (SUA) în colaborare cu oameni de ştiinţă de la universităţile europene din Edinburgh şi Utrecht. Ei au ajuns la concluzia că aproximativ 60% din banchiza arctică este vulnerabilă în faţa unui proces de hidrofracturare (proces prin care apa se dezgheaţă şi îngheaţă în repetate rânduri, mărind liniile de fractură din respectivele secţiuni ale banchizei şi crescând riscul de fragmentare a acesteia).
Omenirea a consumat deja toate resursele planetei - Alpinistul Alex Găvan: Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă
"Am observat în trecut că prăbuşirea bruscă a unei banchize poate duce la accelerarea rapidă a deplasării gheţarilor din zona ţărmului şi, în timp, la creşterea nivelului mării" a declarat Martin Wearing de la Şcoala de Geoştiinţe a Universităţii din Edinburgh.
Acest studiu se bazează pe modele computerizate şi pe inteligenţa artificială cu ajutorul căreia au fost examinate imagini satelitare ale regiunii.