Începem luna lui gustar cu o vreme care ne oferă un mic respiro de la stresul termic reprezentat de canicula din luna iulie. Temperaturi de 35 – 36 de grade sunt posibile doar spre finalul săptămânii, prin Banat și Oltenia. Ploile sunt prezente și ele, aproape în fiecare zi, prin regiunile care au mare nevoie de ele, Muntenia, Moldova și Dobrogea.
Context sinoptic:
- Prima săptămână din august ne aduce un scenariu meteo nesperat de bun, dacă ne uităm la cât de greu de suportat a fost iulie, atât din punct de vedere termic, cât și prin lipsa de precipitații.
- Astfel, în prima parte a săptămânii vom avea parte de un regim de presiune scăzută, asociat unui talveg depresionar care, odată cu ziua de miercuri va fi împins mult la est de țara noastră, locul său urmând să fie luat de dorsala anticiclonului Azoric.
- Tot în prima parte a săptămânii, în zona țării noastre vor acționa și o serie de fronturi atmosferice (luni un front cald pe zona Moldovei, un front rece în bazinul Mării Negre, dar și linii de convergență (luni o astfel de linie de convergență va fi poziționată în interiorul arcului carpatic).
- Și din punct de vedere al circulației maselor de aer veștile pentru prima săptămână din august sunt bune: până miercuri vorbim de un regim termic normal sau chiar sub abateri negative (până spre –3, –4 grade sub normalul perioadei) la nivelul întregii țări. Începând cu ziua de joi avem parte de o advecție de aer cald, care va aduce o încălzire la nivelul întregii țări, astfel că weekendul aduce valori termice și cu 3 –4 grade peste normalul climatologic.
Temperaturi minime:
Dimineața zilei de luni vine cu temperaturi plăcute prin Transilvania, Maramureș, zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei, Moldovei, prin Banat și Crișana, unde vorbim de temperaturi de 14 – 16 grade, cu 11 – 12 grade prin zonele montane (7 – 9 grade pe creste). În Oltenia, Muntenia și Moldova maximele ajung la 18 – 20, izolat 21 de grade.
Aceleași valori și distribuție pe regiuni o vom avea și pentru temperaturile minime de marți, miercuri, în timp ce joi, mai ales prin Oltenia, minimele pot urca și spre valori de 22, 23 de grade.
Minimele de vineri rămân la valori de 15 – 17 grade prin Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei, în timp ce la munte vor fi minime de 9 – 11 grade. În restul țării temperaturile vor crește ușor, astfel că vorbim de valori de la 19 spre 21, 22 de grade.
Weekendul va aduce nopți din ce în ce mai calde, cu temperaturi care vor ajunge, mai ales duminică, și la valori de 25 – 26 de grade prin Oltenia, Muntenia, în timp ce în restul țării vor fi temperaturi de 22 – 24 de grade.
Temperaturi maxime:
Ziua de luni aduce temperaturi maxime caracteristice mai degrabă unei zile de primăvară prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, regiuni unde vor fi doar 22 – 24 de grade. În Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia vor fi maxime spre 27 – 29, izolat 30 de grade. La munte vom avea temperaturi de 15 – 17, 18 grade.
Pe parcusul zilei de marți se încălzește la nivelul întregii țări, avem 26 – 27 de grade prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, în timp ce prin restul țării vor fi maxime de la 28, 29 de grade până la 30, 32 de grade prin Banat, Oltenia. Situația de miercuri se păstrează și pe parcursul zilei de joi, pentru ca vineri să vorbim de o crestere a temperaturilor cu un grad, două, astfel că plecăm de la maxime de 28 – 29 de grade prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, cu 24 – 25 de grade la munte (18 – 19 grade pe creste), în timp în restul țării vor fi valori de la 30 – 32, 33 de grade.
Weekendul vine cu un nou val de caniculă, vineri resimțit mai ales pe Banat, Oltenia (35 – 36 de grade), în timp ce prin restul țării vor fi valori de la 29 spre 31, 32 de grade. Și sâmbătă canicula se resimte tot prin Oltenia și Banat (35 – 37 de grade), în timp ce restul țării are parte de temepraturi maxime de la 30 spre 32, 33 de grade. La munte vor fi valori de 25 – 27 de grade, cu 15 – 16 grade pe creste.
Încheiem săptămâna cu temperaturi spre 33 – 35, 36 de grade prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, Banat, respectiv 28 – 30, 31 de grade în restul țării. La munte vor fi 23 – 24 de grade, cu 14 – 15 grade pe creste.
Precipitații:
Luni vorbim de ploi prin bună parte din țară, cu excepția Olteniei, SV Munteniei, Banatului și Crișanei. Cantități mai importante de precipitații sunt așteptate prin zonele montane, Muntenia, nordul și estul extrem al Moldovei și nordul Dobrogei, zone unde cantitățile se pot apropia de 15 – 20 de l/mp. Vor fi ploi însoțite și de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină.
Marți ploile vor prefera zonele montane, Moldova, Muntenia, Dobrogea dar vor fi cantități nesemnificative.
Ploile vor fi prezente și pe parcursul zilei de miercuri, tot prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, zonele montane dar, în continuare, vor fi ploi foarte slabe cantitativ.
Ploi slabe așteptăm și joi, la munte, prin Dobrogea, din nou sudul Moldovei iar vineri, pe lângă regiunile mai sus menționate apare și Muntenia. Aceeași distribuție a ploilor o avem și sâmbătă pentru să încheiem săptămâna cu ploi slabe prin aproape toată țara.
Va fi o săptămână în care ploile vor aduce cantități de 15 – 20, chiar 30 de l/mp prin Muntenia, Dobrogea, nordul Moldovei, mare parte din Transilvania și zonele montane. Din păcate, Oltenia, SV Munteniei, Banat vor rămâne deficitare la precipitații.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.