Zilnic mii de români se îmbolnăvesc de Covid.
Nivelul de testare a crescut ușor, însă în continuare cei mai mulţi o fac pe propria cheltuială.
Există însă și modalități de a te testa gratuit, în unele farmacii sau la unii medici de familie. Și, chiar dacă nu mai există reglementări legale și sancțiuni, sunt în continuare anumite lucruri pe care poți să le faci ca să te protejezi pe tine și cei din jur.
Așadar, iată un scurt ghid cu ajutorul căruia să navigăm în siguranță prin valul 6 de Covid:
- Prevenție
Masca nu mai este obligatorie și, potrivit ministrului Sănătății, se pare că nici nu va mai fi. Însă dacă ai de făcut drumuri în locuri aglomerate sau circuli mult în mijloace de transport în comun, poți alege să porți mască.
- Simptome
Dacă te ustură în gât, te dor capul, mușchii și încheieturile, îți curge nasul sau ai febră și în general abia poți să stai treaz, șansele înclină mai degrabă spre Covid. Nu e nevoie să fie toate simptomele descrise experimentate în același timp. Așa cum unii pot fi asimptomatici, dar află de la oamenii alături de care au petrecut timp că ei s-au pozitivat pentru Covid.
- Testarea
În acest punct, pentru a putea beneficia de tratamentul adecvat și pentru a evita conștiința încărcată cu răspândirea virusului în comunitate, recomandată este testarea.
Ministerul Sănătății amintește că sunt farmacii autorizate să facă teste rapide gratuite, în limita stocurilor oferite de stat, lista o găsiți mai jos.
Totodată, Casa Națională de Asigurări de Sănătate prezintă și lista actualizată a medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru Covid. O puteți consulta AICI.
Altfel, puteți căuta care este cel mai apropiat centru de testare încă funcțional și să mergeți acolo și să vă testați contra-cost. Ideal este să purtăm mască atunci când ne deplasăm și să evităm mijloacele de transport în comun.
Sunt și testele pe care le putem face singuri la domiciliu, însă rezultatul nu poate fi luat în calcul de autorități, de aceea, este important să facem un test autorizat.
4. Am Covid, ce fac?
Dacă rezultatul iese pozitiv, este bine să vă contactați cât mai rapid medicul de familie. În urma discuției și a simptomelor pe care le descrieți, vă va recomanda cel mai potrivit tratament și vă va monitoriza pe perioada bolii, pentru a vă îndruma către spital în cazul în care starea se agravează.
Recomandarea este să se stea în izolare timp de cel puțin 5 zile. În cazul persoanelor vaccinate, protocolul medical spune că după 5 zile de la pozitivare ele sunt declarate vindecate, în cazul celor nevaccinate termenul este de 7 zile.
De altfel, veți primi de la DSP un mesaj prin care sunteți anunțați că trebuie să stați în izolare și să vă contactați medicul de familie. Însă nu mai există ca în timpul stării de alertă controale și vizite neanunțate la domiciliu, acum este o recomandare, dar care este foarte important să fie urmată.
5. Am scăpat de Covid!
Un motiv pentru care aveți nevoie de un test autorizat este că medicul de familie nu vă va putea emite concediul medical la care aveți dreptul decât dacă rezultatul testului este înregistrat în platforma națională.
Totodată, pentru a beneficia de trimiteri pentru investigații post-Covid, este nevoie de dovada pozitivării.