Rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare ale Administrației Naționale „Apele Române” este în scădere, dar suficientă pentru cei care alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.
Totodată, peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat:
- 274 din cele care se alimentează cu apă în regim centralizat, aparţinând operatorilor de apă-canal
- 384 care se alimentează din sistemele cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje/fântâni.
Cele 274 de localități sunt în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad.
Cele 384 de localități din a doua categorie sunt din Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj, unde sunt fântâni secate parțial.
Administraţia „Apele Române” face în continuare apel la responsabilitate socială în folosirea raţională a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.
”Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, se arată în comunicatul Apelor Române.
În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.
Până vineri România se va confrunta cu caniculă. Meteorologii au emis două coduri galbene de căldură, dar şi două portocalii ce vizează 17 județe și Capitala, respectiv 14 județe și Bucureștiul.