Primăria Sectorului 2 a lansat o licitație pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare, pentru o perioadă de 8 ani.
Instituția vrea să selecteze o firmă care să mențină curățenia în sector contra unei sume de 2.062.651.873 de lei fără TVA, echivalentul a circa 257,8 milioane de lei pe an.
Primăria nu caută cele mai ieftine servicii de pe piață. Prețul contează în proporție de 50%, în selectarea unei oferte.
Va conta mult ca mașinile de gunoi să ofere un nivel crescut de protecția mediului, dar și să existe tehnologie pentru măturatul străzilor.
Iată pentru ce s-ar cheltui aceşti bani:
- 939.856.047 lei pentru colectarea și transportul deșeurilor
- 1.017.097.869 lei fără TVA pentru salubrizare stradală
- 105.697.957 lei fără TVA pentru deszăpezire
Sistemul de delegare de gestiune îi permite firmei care va câștiga contractul să fie singura care are dreptul de a ocupa cu aceste operațiuni, în sector.
În această perspectivă, la începutul contractului, firma poate investi în tehnologie și utilaje. Iar ulterior – de-a lungul celor 8 ani – își poate recupera investiția și poate face profit.
Cum e acum
Până la acest moment, Radu Mihaiu a schimbat modul în care cetățenii sectorului plătesc pentru colectarea și transportul gunoiului.
Cu alte cuvinte, în loc de taxă, bucureștenii din Sectorul 2 pot plăti acum în funcție de cât gunoi aruncă și mai ales cum îl colectează. Cei care colectează separat plătesc mai puțin.
Din păcate, acest sistem – aflat și el încă la început – n-a rezolvat problema mizeriei de pe străzi.
Se ocupă de asta societatea Supercom – care are de 23 de ani contract de salubrizare cu Sectorul 2 - dar care nu și-a făcut treaba cu simț de răspundere.
Radu Mihaiu spune, însă, că lucrurile sunt pe cale să se schimbe.
„Vom colecta deșeurile pe 5 fracții, vom crește semnificativ măturatul mecanizat și spălatul străzilor pentru a preveni poluarea cu praf, curățenia stradală va include și zonele din spatele blocurilor, vom avea o flotă modernă de mașini care vor ridica deșeurile. Dar în același timp vom monitoriza constant respectarea obligațiilor contractuale de către operator și de cetățeni pentru că – așa cum am mai spus - e responsabilitatea noastră, a tuturor, să avem un sector curat”, a declarat primarul Sectorului 2.