România cumpără primele 12 trenuri nepoluante, pe hidrogen

România cumpără primele 12 trenuri nepoluante, pe hidrogen
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri achiziția primelor trenuri nepoluante, pe hidrogen, din România, a anunțat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Ulterior, informaţia a fost confirmată de ministrul Sorin Grindeanu, care a precizat că este vorba despre 12 locomotive cu hidrogen.

Aceste trenuri vor merge pe rutele din nordul Bucureștiului și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu, dar vor putea ajunge și până în județele Olt și Dolj.

ADVERTISING

„Astfel, se vor asigura:

  • trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni,
  • trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu,
  • trenuri la o oră între București - Găești - Pitești,
  • trenuri la o oră între București și Târgoviște
  • 4 trenuri pe zi între București – Slatina - Craiova prin Pitești”, a anunțat Scrioşteanu pe Facebook.

Agerpres aminteşte că Ministerul Transporturilor a lansat în consultare publică, în luna mai, proiectul de lege privind achiziţia celor 12 trenuri electrice cu hidrogen. Potrivit proiectului, un astfel de tren poate merge până la 850 km pe zi, însă în medie face 700 km.

ADVERTISING

Timpul alocat încărcării cu hidrogen este de aproximativ 90 minute şi se va realiza în Bucureşti, iar staţia de alimentare cu hidrogen va fi una duală, amplasată astfel încât să poată să alimenteze atât trenurile cu tracţiune pe hidrogen, cât şi alte vehicule rutiere (în special autobuze).

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta și accesul facil pentru persoanele cu dizabilități.

„Prin înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an și, de exemplu, 18.348 tone CO2/an și 306 tone NOx/an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050”, adaugă azi secretarul de stat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇