Ziua 147 de război: CE vrea economie de gaz, Moscova îi râde în față. Pledoaria primei doamne pentru arme

Ziua 147 de război: CE vrea economie de gaz, Moscova îi râde în față. Pledoaria primei doamne pentru arme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 147 de război a debutat cu noi bombardamente ale rușilor, soldate cu morți şi răniți în orașul Nikopol. Dar și forțele ucrainene au lovit un pod peste Nipru, important pentru ruși. Iar ministrul ucrainean al Apărării spune că în timpul invaziei de la Sieverodonețk și Lîsîchansk ocupanții ruși au pierdut aproximativ 11.000 de soldați.

Între timp, Rusia face planuri pentru a anexa mai multe părţi ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit la anexarea Crimeii în 2014. Kievul cere încă 100 de sisteme de rachetă HIMARS și propune Occidentului să folosească frontul drept poligon de teste pentru arme noi. Însăşi Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit o vibrantă pledoarie pentru arme în faţa Congresului american.

ADVERTISING

Bruxelles-ul a publicat miercuri planul său pentru iarnă, propunând celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene să reducă cu 15% consumul de gaze, dacă nu vor să aibă probleme. Putin a ironizat aceste măsuri, dând asigurări că va livra gaze în continuare.

Situația pe front

  • Rușii au bombardat din nou orașul Nikopol, în timpul nopții, cu aproximativ 30 de rachete. Două persoane au fost ucise și nouă au fost rănite, printre care și patru copii. „Cel mai tânăr rănit are doar trei ani”, a spus guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
  • În timpul invaziei de la Sieverodonețk și Lîsîchansk, ocupanții ruși au pierdut aproximativ 11.000 de soldați, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov.
  • Forțele ucrainene au lovit un pod peste Nipru, important pentru ruși, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea de miercuri dimineață.
  • Noile sisteme de rachete de artilerie HIMARS, furnizate de SUA Ucrainei, au „încetinit semnificativ" avansul Rusiei în țară, potrivit unui ministru al guvernului ucrainean. El spune că doar cu 8 au reușit să distrugă aproximativ 30 de stații de comandă și depozite de muniții, astfel că cere alte 100 ca să-i alunge de tot pe ruși.
  • Rusia face planuri pentru a anexa mai multe părţi ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit la anexarea Crimeii în 2014, spune purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate SUA, John Kirby. Paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de oficiali nelegitimi pro-ruşi, stabilirea rublei ruseşti ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă.
  • Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a spus clar că rușii nu vor doar estul ţării, ci se concentrează de asemenea pe „regiunile Herson şi Zaporojie (în sud - n.red.) şi o serie de alte teritorii”.
  • Liderii ucraineni propun țărilor interesate să testeze noi echipamente de război să le trimită în Ucraina. Suntem interesați să testăm sisteme moderne în lupta împotriva inamicului, a declarat ministrul Apărării.
ADVERTISING

Diplomație și gaze

  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că gigantul Gazprom îşi va îndeplini „în totalitate” obligaţiile şi a ironizat Occidentul pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde. „Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”, le-a spus Putin reporterilor de la Teheran.
  • Bruxelles-ul va publica miercuri planuri privind modul în care cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze, în condiţiile în care se pregătesc pentru posibile reduceri suplimentare ale fluxurilor de gaze ruseşti şi încearcă să umple depozitele de gaze până în iarnă.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea unei comisii speciale pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei. Crearea comisiei vine după ce unii oficiali şi parlamentari ai SUA şi ai Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Ucrainei de a urmări armele trimise la Kiev pentru a se apăra împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.
  • Siria a anunţat, miercuri, că întrerupe relaţiile diplomatice cu Kievul în conformitate cu principiul „reciprocităţii”, după ce Ucraina a făcut acelaşi pas la sfârşitul lunii iunie, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul sirian a independenţei republicilor ucrainene separatiste pro-ruse.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇