Dulapurile antiglonț pentru copii, soluția școlilor americane în caz de atac armat

Dulapurile antiglonț pentru copii, soluția școlilor americane în caz de atac armat

O companie din Florida propune o soluție controversată pentru salvarea copiilor în cazul unui atac armat: instalarea unor dulapuri din oțel, în care elevii se pot ascunde.

Dulapurile sunt construite din oțel cu standard militar de rezistență, tratat special pentru protecția împotriva focurilor de arme ușoare și a celor semiautomate, precum puștile de asalt AK-47 și AR-15. Fiecare clasă ar putea avea un dulap de refugiu, care se închide pe dinăuntru cu trei bolțuri și un cifru de blocare, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Compania National Safety Shelters a început să producă dulapuri de protecție pentru școli după atacul din Parkland, din 2018, iar acum le recomandă ca refugiu în caz de atac armat și tornade.

Primul client a fost o școală din statul Arkansas, care a plătit un milion de dolari pentru instalarea a 53 de cabine în clase, cantină și sala de sport, a relatat postul local THV11 în 2019.

Până acum, dulapurile vândute nu au fost folosite într-un atac armat.

John Corrado, vicepreședintele National Safety Shelters, spune că dulapurile din oțel sunt un răspuns la o problemă de nerezolvat. "Evident, cu cât mai puține arme, cu atât mai bine. Fiindcă n-ai focuri de armă fără arme. Totuși, noi vedem realitatea. Cu guvernul pe care-l avem și cu schimbarea dificilă a legilor… armele sunt aici și vor rămâne. Așa că trebuie să faci ceva ca să te protejezi", a explicat el, adăugând că dulapurile sunt doar o parte a unei soluții largi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ideea de a înghesui repede copiii în cuști metalice nu este, totuși, unanim acceptată, fiind considerată un simbol al eșecului repetat al SUA de a rezolva, odată pentru totdeauna, criza tragediilor provocate de accesul armele de foc.

Ron Avi Astor, profesor la Universitatea din California, este de părere că instalarea dulapurilor antiglonț va transforma școlile în niște fortărețe, iar instalațiile nu vor fi mereu eficiente. Mulți se așteaptă ca atacatorii să vină din exterior, când, de fapt, unii atacatori sunt elevi ori studenți ai școlii sau tineri care au studiat în unitățile respective, așa că știu ce măsuri de protecție există și le-ar putea evita, a explicat el.

ADVERTISING

Astor crede că aceste măsuri duc la transformarea școlilor în niște fortărețe și vizează efectul, nu cauza problemei. "Vrei să-ți cumperi o casă într-un cartier, iar agentul imobiliar te plimbă prin zonă și-ți spune: 'Uite casa asta. E din beton, are geamuri antiglonț, avem polițiști la fiecare colț de stradă, e și un tanc la intrare…'. Nu mă simt în siguranță aici. Mă duc într-un loc în care oamenii grădinăresc și te salută", a explicat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇