Guvernul german a aprobat miercuri o reglementare ce permite revenirea la punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol, pentru a economisi gazele naturale.
Termocentralele, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona astfel temporar până la sfârşitul iernii viitoare, relatează agenţia EFE.
Germania caută să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, dar alternativele, în special gazele naturale lichefiate, sunt mai scumpe şi costurile energetice sunt deja în creştere.
Germania este foarte dependentă de materiile prime energetice ruseşti. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%.
Dar scăderea recentă a livrărilor de gaze ruseşti ameninţă obiectivul ţărilor europene de a-şi umple depozitele de gaze până în noiembrie.
''Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauţiile şi ne vom proteja în faţa unei acutizări a situaţiei actuale pe piaţa energetică'', a motivat reactivarea centralelor pe cărbune ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Dar ''obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară'', asigură Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei.