Agricultorii cer să fie declarată stare de calamitate din cauza secetei. Daea le răspunde poetic și le promite lumină

Agricultorii cer să fie declarată stare de calamitate din cauza secetei. Daea le răspunde poetic și le promite lumină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a cerut marți, printr-o scrisoare deschisă, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în judeţele sau localitățile unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată.

Replica le-a venit pe seară de la noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, în stilul cu care ne-a obișnuit din vechile guvernări PSD, fără a spune însă, concret, ce va face.

„Inginerul Daea constată existența unui factor care determină calamitarea producției, motiv pentru care am intrat în tiparul legal, pentru că îl avem, pentru a constata la fața locului prin comisiile create de către prefect prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la fața locului ce cultură este, ce suprafață și care este gradul de afectare.

ADVERTISING

Și aici avem 3 praguri: avem situațiile în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puțin, dar nu este într-un procent mai mare de 50% sau sunt situații în care acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare și sunt situații - astea ne interesează - când culturile sunt distruse pur și simplu”, a răspuns Daea, întrebat, la Antena3, dacă va declara stare de calamitate.

În politică de pe vremea PCR-ului, parlamentar timp de 12 ani și ministru al Agriculturii timp de trei ani, în trei guverne PSD, Daea consideră că problema României e că nu are un sistem de irigații.

ADVERTISING

„Da (situația ar fi fost alta dacă aveam sistem de irigație - n.r.), în suprafețele posibile de irigat. Că România nu poate să irige întreaga suprafață a țării. Este un regret al nostru - și în primul rând al meu, pe care l-am consemnat la fața locului văzând pierderile de cultură și, evident, chinurile pe care le au fermierii - în condițiile în care, în acest moment dificil, s-au îndreptat asupra lor și condițiile climatice și scumpirea inputurilor din agricultură”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Petre Daea a spus că mulți dintre fermierii afectați de secetă i-au cerut să schimbe destinația culturilor.

„Lucrurile sunt mai grele la culturile prășitoare. Sunt parcele și parcele, sunt culturi și culturi, sunt zone și zone. Acolo unde precipitațiile au căzut și unde au putut fermierii să aducă apa prin mijloacele lor pe care le-au putut realiza de-a lungul vremii, având o sursă de apă, lucrurile sunt bune. Acolo, însă, unde nu au căzut precipitații, avem pierderi de cultură care înseamnă și compromiterea totală a unor suprafețe.

Am fost acolo la orele 12 noaptea, la Buzău. Mă întreba cineva ce caut eu noaptea? Păi nu mi-a ajuns ziua, că mă duceam ziua. (...) Acolo e numai praf. Noaptea, de regulă, găsești o rouă în cultură. Acolo nu exista. Porumbul a murit. Și fermierii mi-au cerut următorul lucru: 'Domnule ministru, se mai face porumbul?'. 'Nu!'. 'Dați-ne voie să îi schimbăm destinația pentru că ne trebuie - pe de o parte - furaje și iată că folosim masa vegetativă care o avem, pe de altă parte, ne eliberăm și noi terenurile pentru a pregăti cultura următoare'”, a povestit Daea.

Ministrul Daea a spus că va scoate toată această situație „la lumină”: „Altfel nu veneam. Scot la lumină ceea ce pot să scot. Nu știu care este procentul, dar, o scot la lumină. Eu nu pot să cresc producția, eu trebuie să leg anii agricoli. Este un mare pericol în acest moment când nu ai prima cultură din care să obții venit”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇