Cristale necunoscute până acum, descoperite în praful de meteorit

Cristale necunoscute până acum, descoperite în praful de meteorit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii au descoperit tipuri de cristale nemaivăzute până acum, ascunse în mici particule de praf de meteorit perfect conservat.

Praful a fost lăsat în urmă de o rocă spațială masivă, care a explodat deasupra orașului Chelyabinsk, Rusia, în urmă cu nouă ani.

La 15 februarie 2013, un asteroid cu diametrul de 18 metri a explodat la aproximativ 23,3 kilometri deasupra orașului Chelyabinsk, din sudul Rusiei, lăsând în urmă mici meteoriți.

A fost cea mai mare explozie de acest fel care a avut loc în atmosfera Pământului de la evenimentul Tunguska din 1908.

ADVERTISING

Acum, oamenii de știință au analizat câteva dintre fragmentele minuscule de rocă spațială, rămase în urma exploziei meteoritului și recuperate imediat, cunoscute sub numele de praf de meteorit, descoperind noi și ”exotice” tipuri de cristale, scrie IFL Science.

Noile cristale se prezintă în două forme distincte: cochilii cvasi-sferice sau aproape sferice și tije hexagonale, ambele având „particularități morfologice unice”, după cum s-au exprimat oamenii de știință.

Analizele ulterioare cu ajutorul razelor X au dezvăluit că acestea erau alcătuite din straturi de grafit (o formă de carbon realizată din foițe de atomi suprapuse, folosită în mod obișnuit la creioane).

ADVERTISING

Echipa suspectează că aceste cristale s-au format în condițiile de temperatură și presiune ridicată, dar mecanismul exact este încă neclar.

În viitor, oamenii de știință speră să depisteze și să studieze și alte mostre de praf de meteorit de la alte roci spațiale, pentru a vedea dacă acesta este un fenomen comun sau dacă sunt particulele sunt unice pentru explozia meteoritului din Chelyabinsk.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇