A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

O echipă de arheologi a descoperit cea mai veche fabrică de săpun găsită vreodată în lume. Aceasta se află în deșertul Negev din Israel.

Atelierul a fost descoperit într-o casă veche de 1.200 de ani din orașul beduin Rahat, situat în sudul Israelului.

„Producția de săpun cu ulei de măsline este menționată în scrieri începând cu secolul X al erei noastre și a fost o industrie importantă în regiune încă din Evul Mediu și până la începutul secolului XX”, a explicat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), relatează Fox News.

ADVERTISING

„În timpul procesului de fabricare a săpunului, uleiul de măsline era folosit ca material de bază, amestecat cu cenușa rezultată din arderea plantelor de săricică, care conțin potasă (hidroxid de potasiu - n.red.) și apă”, au mai precizat reprezentanții IAA.

Cum se făcea săpunul acum 1.200 de ani

Descoperirile permit recrearea întregului proces de obținere a săpunului, care este unul de durată. Amestecul se prepara timp de șapte zile, după care lichidul era transferat într-un bazin de mică adâncime. Acolo, săpunul se întărea în aproximativ 10 zile, ulterior fiind tăiat în batoane și lăsat să se usuce timp de două luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii

Cercetătorii Autorității Israeliene pentru Antichități au prelevat mostre cu scopul de a identifica materialele utilizate în procesul de producție a săpunului.

„Este prima dată când a fost descoperit un atelier de săpun atât de vechi, permițându-ne să recreăm procesul tradițional de producție a industriei săpunului”, a explicat dr. Elena Kogen Zehavi, arheolog șef din cadrul IAA. „Din acest motiv este unic. Suntem familiarizați cu centre importante de fabricare a săpunului dintr-o perioadă mult mai târzie – perioada otomană. Acestea au fost descoperite în Ierusalim, Nablus, Jaffa și Gaza”, a mai spus ea.

ADVERTISING

În atelierul de săpun a mai fost descoperită și o placă rotundă de calcar utilizată într-un joc vechi de strategie, „Moara de vânt”, foarte popular în secolele al II-lea și al III-lea .

Excavațiile și cerectările realizate în Israel u scos la lumină și alte descoperiri. În materialul de pe altarul unui vechi templu s-au descoperit recent urme de canabis și tămâie.

Citește și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇