Cod roșu de caniculă în Europa: Asta ne așteaptă și în viitor, avertizează experții

Cod roșu de caniculă în Europa: Asta ne așteaptă și în viitor, avertizează experții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temperaturile ar putea depăși sâmbătă 42 de grade Celsius în unele regiuni ale Franței, iar Marea Britanie va avea cea mai călduroasă zi a anului, a treia oară la rând.

Vremea de sâmbătă va reprezenta un vârf al unui val de căldură din luna iunie, conform avertismentelor oamenilor de știință potrivit cărora astfel de fenomene se vor înregistra mai devreme decât de obicei, din cauza schimbărilor climatice, relatează The Guardian.

Cod roșu de caniculă în aproape toată Franța

Serviciul național de meteo din Hexagon anunță că recordurile de temperatură din luna iunie au fost depășite vineri în 11 zone, iar sâmbătă vor fi 42 de grade Celsius în mai multe părți ale țării.

ADVERTISING

În departamentul Gironde, care include orașul Bordeaux, autoritățile au interzis toate evenimentele publice în aer liber sau în locurile fără aer condiționat, iar în jurul Parisului limitele de viteză pentru mașini au fost reduse pentru a preveni concentrarea smogului pe fondul caniculei.

De vineri după-amiază, mai mult de jumătate din departamentele Franței se află la cel mai ridicat sau la al doilea grad de alertă. "Spitalele sunt pline, dar fac față solicitărilor", a spus ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon.

Crucea Roșie face eforturi pentru a distribui apă proaspătă persoanelor fără adăpost din Toulouse, unde sâmbătă vor fi 38 de grade Celsius. "Sunt mai multe decese ale oamenilor străzii vara decât iarna", a spus o voluntară.

ADVERTISING

"Este cel mai timpuriu val de căldură înregistrat în Franța din 1947", a spus Matthieu Sorel, climatolog la serviciul meteo național, adăugând că vremea este "un marker al schimbării climei".

Apă raționalizată în Italia, temperaturi-record în Marea Britanie

În Spania, temperaturile au depășit vineri 35 de grade Celsius în cele mai multe regiuni ale țării. Incendiile de pădure au afectat vineri aproape 9.000 de hectare în regiunea nord-vestică Sierra de la Culebra, în jur de 200 de persoane fiind nevoite să-și părăsească locuințele. Peste 3.000 de oameni au fost evacuați din parcul tematic Puy du Fou, din centrul Spaniei, din cauza unui incendiu puternic izbucnit în apropiere. Pompierii se luptă cu incendiile și în pădurile din Catalonia.

ADVERTISING

Mai multe primării din nordul Italiei au anunțat că vor raționaliza apa, iar regiunea Lombardia ar putea declara starea de urgență din cauza secetei care a afectat culturile agricole.

Vineri a fost cea mai călduroasă zi a anului în Marea Britanie, pentru a treia zi consecutiv, cu o maximă de 32,7 grade Celsius. Oamenii s-au adunat pe plaje, în parcuri și în piscinele în aer liber, relatează BBC.

Recordul de temperatură se apropie de cea mai călduroasă zi de iunie înregistrată vreodată în Marea Britanie, în iunie 1976, când termometrele au indicat o maximă de 35,6C la Southampton Mayflower Park.

Serviciul meteo a precizat că temperaturile "neobișnuite" pentru luna iunie au fost provocate de presiunea înaltă din jumătatea sudică a Regatului Unit și a unui curent de aer din sud-vest care a adus căldura în Marea Britanie dinspre Europa.

O alertă de sănătate de nivel trei privind căldura emisă de guvern rămâne în vigoare pentru Londra, sud-estul și estul Angliei.

Valurile de căldură lovesc mai devreme

Temperaturile vor scădea ușor duminică, zi în care vor fi semnalate furtuni în Franța și în alte părți ale Europei. Însă pe termen lung, veștile nu sunt bune.

Experții au avertizat că temperaturile ridicate sunt cauzate de tendințele îngrijorătoare de schimbare a climei. "Ca rezultat al schimbării climei, valurile de căldură încep mai devreme", a spus Clare Nullis, purtătoarea de cuvânt a Organizației Meteorologice Mondiale de la Geneva.

"Ceea ce vedem azi este, din păcate, o avanpremieră a viitorului" dacă concentrațiile de gaze din atmosferă continuă să crească și determină încălzirea globală cu două grade Celsius față de perioada preindustrială, a explicat ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇