Cum va fi vremea în luna iunie: de la caniculă la furtuni severe

Cum va fi vremea în luna iunie: de la caniculă la furtuni severe

Ne așteaptă o lună iunie care poate aduce chiar și un prim episod de caniculă, dar și zile cu aer respirabil. Ploile, deși nu vor lipsi din peisajul meteo, nu vor fi, cel puțin conform modelărilor de acum, suficiente pentru a pune capăt secetei pedologice severe care a cuprins multe zone agricole din țară.

Prima lună de vară aduce, la nivelul țării noastre, o alternanță constantă între zilele calde și foarte calde (cu valori de temperatură ce trec chiar și de 30, 32 de grade și se apropie de pragul de caniculă) cu zilele ploioase, mai reci. O caracteristică extrem de importantă a lunii iunie, dar și a întregii perioade de vară este reprezentată de aversele de ploaie abundente pe intervale scurte de timp, cele care fac ca iunie să fie cea mai ploioasă lună din an.

ADVERTISING

Acest lucru se datorează prezenței dorsalei anticiclonului Azoric în zona noastră, anticiclon care, intersectându-se cu aerul tropical persistent duce la valori de precipitații foarte mari.

Ultimele modelări sinoptice ale celor de la ECMWF dau ca probabil scenariul unui iunie care, pentru țara noastră, mai degrabă va aduce câmpuri de presiune scăzută, depresiuni, asociate inclusiv cu fronturi atmosferice care vor avansa spre regiunea noastră.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina circulația atlantică (V – E), care astfel va fi favorabilă avansului de aer tropical dinspre nordul Africii, astfel că nu putem exclude nici posibilitatea instalării chiar a unui episod de caniculă încă din această lună.

ADVERTISING

Temperaturi

Dacă săptămâna 06 – 13 iunie vine cu un regim termic normal la nivelul întregii țări, iar pe parcursul săptămânii 13 – 20 iunie, deși se mai încălzește ușor, nu vorbim totuși de abateri termice semnificative (+2, +3 grade peste normalul perioadei), ultima decadă a lui iunie (20 – 30  iunie) vine cu aer cald și foarte cald la nivelul întregii țări.

Astfel, cel mai cald va fi în iunie 2022 în Oltenia, vestul Munteniei, vestul extrem al Banatului (până la +3 grade abateri peste normele climatologice lunare), în timp ce în restul Munteniei, Moldovei, Banatului și Crișanei vom avea un regim termic cu până la +1.5 grade peste normalul perioadei. În Dobrogea, Transilvania, Maramureș, zonele montane vom avea un regim termic destul de apropiat de normal, cu doar +0.5 spre 1 grad abateri.

ADVERTISING

Precipitații

Veștile nu sunt deloc bune din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât vorbim de iunie, cea mai ploioasă lună din an, dar și de o lună mai care tocmai a trecut și care nu a adus deloc precipitațiile așteptate de agricultori.

Regimul de precipitații rămâne deficitar pe toată lună iunie, chiar dacă, mai ales în ultima decadă (20 – 30 iunie) în sudul și estul țării am putea vedea ceva mai multe ploi.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă pe regiuni sunt: vestul extrem al Banatuluil, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea: 30 – 40, izolat spre 50 de l/mp. Nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, oznele montane – 60 – 70 de l/mp, izolat chiar spre 100 de l/mp, mai ales în nordul Orientalilor.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pePatreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇