Tensiuni înainte de referendumul pentru demiterea primarului din Dumbrăvița

Tensiuni înainte de referendumul pentru demiterea primarului din Dumbrăvița
Foto: Facebook Zachiu Popa

Tensiuni înainte de referendumul pentru demiterea lui Zachiu Popa (PNL), primarul din comuna Dumbrăvița din județul Brașov. Referendumul are loc duminică, după ce USR a strâns cele 1100 de semnături necesare.

Primarul a lansat un apel prin care solicită localnicilor să boicoteze referendumul. Anterior, edilul a încercat să blocheze în instanţă organizarea referendumului, însă fără succes.

"Un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei noastre! De ce? Pentru a aplica şi aici, la noi, «modelul» USR bazat pe scandal, agresivitate, manipulare şi minciuni. Acest mod de a acţiona chiar şi între ei, în interiorul partidului, a adus USR în pragul imploziei. Dar şi mai grav, a compromis şansele la dezvoltare în puţinele locuri unde USR are primari (exemple: Braşov, Sânpetru, Timişoara, Sectorul 1 al Capitalei), aducându-i la exasperare pe cetăţeni.

ADVERTISING

Pentru că USR-iştii încearcă să-şi mascheze incompetenţa în administraţia publică prin ţipete şi lansarea de fumigene. Iar lumea a început să-şi dea seama în ce ape tulburi se scaldă aceşti scandalagii de profesie.

Pentru a-şi atinge scopul în comuna noastră, acest grup de interese a forţat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului ales în mod democratic de dumneavoastră. Acest referendum este un «referendum-răzbunare», o probă clară a «furiei perdantului», toate acestea dintr-un singur motiv, acela că USR a pierdut alegerile pentru funcţia de primar”, a scris Zachiu Popa pe Facebook.   

NU PARTICIPAȚI LA REFERENDUM!NU FACEȚI JOCUL SCANDALAGIILOR DE LA USR!Dragi țânțăreni și vlădăreni, Un grup de...

Publicată de Zachiu Popa pe Vineri, 17 iunie 2022

El acuză că reprezentanţii USR, care au iniţiat referendumul local, au strâns semnăturile necesare "mai cu nişte minciuni, mai cu nişte manipulări”, primarul susţinând că printre semnături ar fi unele ale unor oameni "care de fapt n-au semnat, ale unor persoane decedate ori ale unor persoane care nu au domiciliul în Dumbrăviţa”.   

ADVERTISING

De cealaltă parte, echip de consilieri USR îi încurajează pe locuitorii comunei Dumbrăviţa să participe la vot şi să îşi exprime opţiunea privind soarta comunităţii.

„Este firesc ca într-o democraţie oamenii să îşi poată alege liber viitorul. Fiecare vot exprimat creşte şansele ca voinţa locuitorilor să aibă impact. Fiecare vot nefolosit creşte şansele de a fi reprezentaţi de oameni nepotriviţi sau nedoriţi în funcţiile publice. (…) Alături de colegii din USR PLUS Braşov, vom supraveghea procesul de votare până la final şi nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, se arată într-un comunicat făcut public sâmbătă după amiază de echipa de consilieri ai USR Braşov.

ADVERTISING

Zachiu Popa şi-a început cariera în administraţia locală cu un mandat de patru ani de consiier local, urmat de 16 ani ca primar.   

Consilierii locali USR susţin că au iniţiat demersurile pentru acest referendum încă din primăvara acestui an, "la cerinţa cetăţenilor care s-au săturat de anii în care primarul nu a făcut mai nimic pentru ei şi i-a dus cu vorba".

O altă reclamaţie la adresa primarului este aceea că administraţia locală acordă contracte de lucrări pe bani publici unor firme "de casă, care lucrează scump şi prost, care au câte un angajat şi care nu au experienţă", consilierii USR din localitate susţinând că planul urbanistic general al localităţii "nu a întrunit nicio prevedere legală".  

USR a strâns cele 1100 de semnături necesare organizării referendumului.

„Sunteți de acord cu demiterea primarului comunei Dumbrăviţa, judeţ Braşov, domnul Popa Zachiu?” este întrebarea la care trebuie să răspundă alegătorii.

Aproximativ 4000 de alegători sunt aşteptaţi, duminică la vot, în Dumbrăviţa. Referendumul va fi validat, dacă o treime dintre ei își exprimă opțiunea. Pentru demiterea primarului va fi nevoie jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇