Macron spune că Franţa va ajuta România cu cerealele blocate în Ucraina. 400% creştere a tranzitului cu grâu la Constanţa

Macron spune că Franţa va ajuta România cu cerealele blocate în Ucraina. 400% creştere a tranzitului cu grâu la Constanţa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Emmanuel Macron susţine că Franţa va ajuta România să tranziteze marile cantităţi de cereale blocate în Ucraina, în lipsa unui „cadru” care să le permită să plece prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse.

„Vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, cu secretarul general al Naţiunilor Unite, pentru a folosi portul Odesa ca port maritim de ieşire pentru seminţe (porumb, grâu…) care sunt blocate”, a explicat. preşedintele francez, la postul de televiziune TF1.

Dar, „pentru că Rusia refuză, lucrăm la o altă cale, care este să trecem prin România, Odesa aflându-se la doar câteva zeci de kilometri de graniţa româno-ucraineană. Pentru că acest lucru ar permite să se poată accesa în special Dunărea şi căile ferate, pentru a transporta aceste cereale pe pieţele internaţionale”, potrivit acestuia.

ADVERTISING

România, unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită marţi şi miercuri înainte de a pleca la Kiev, este "în plin proces de a face investiţiile” pentru "a constitui un fel de punct de legătură, de la care putem mult mai rapid şi mai masiv decât facem astăzi să exportăm aceste cereale”.

Franţa o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre, a adăugat Emmanuel Macron.

Creştere de 400% a tranzitului cu grâu din Ucraina

La rândul său, Klaus Iohannis a fost întrebat, la Kiev, care este soluţia pe care autorităţile din România o pot găsi pentru a rezolva problema cozilor de camioane încărcate cu cereale, care se întind pe zeci de kilometri.

ADVERTISING

"Aceleaşi coloane de tiruri le-am văzut şi noi când am venit azi-noapte aici. Este o problemă pe care aş putea să o definesc ca fiind în curs de rezolvare. Trebuie să înţelegem de unde am pornit. Schimburile comerciale între România şi Ucraina nu au fost foarte intense, iar tranzitul mărfurilor ucrainene prin România a fost, aş putea să spun, chiar foarte redus până acum câteva luni", a afirmat el.

ADVERTISING

Potrivit şefului statului, tranzitul mărfurilor care sosesc în România sau din România care merg în Ucraina nu a fost foarte intens înainte de război.

"Vedeţi, toate aceste lucruri s-au schimbat foarte repede. Este nevoie de noi linii de logistică, este nevoie de noi puncte de trecere a frontierei şi toate acestea sunt în lucru.

Ca să vă dau un exemplu poate concret şi legat de ce s-a discutat şi astăzi: tranzitul grâului din Ucraina la Portul Constanţa. Am avut doar în ultima lună de zile o creştere a acestui tranzit cu 400%, deci de patru ori mai mult!

Este ceva impresionant, dar, până când reuşim să avem aceeaşi creştere şi pe cale rutieră, pe Dunăre, pe cale ferată, este evident că e nevoie de investiţii. Am discutat şi astăzi cu preşedintele Zelenski aceste chestiuni şi vom lucra în continuare la ameliorarea acestor situaţii", a adăugat Iohannis.

Fără a ajunge până acum la un acord, ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara garanţii militare pentru a putea folosi navele civile pe Marea Neagră, un acord ce ar permite cerealelor să părăsească în siguranţă Ucraina, iar îngrăşămintelor să revină pe piaţa internaţională.

Dacă s-ar ajunge la un acord, consecinţa ar fi scăderea preţurilor la alimente şi o atenuare a crizei alimentare mondiale, care se agravează din cauza invaziei ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇