Ruşii care apără Ucraina

Ruşii care apără Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când războiul a izbucnit, Igor Volobuev a ştiut imediat că ceea ce îşi doreşte este să meargă să apere Ucraina, ţara în care s-a născut, povesteşte fostul vicepreşedinte al Gazprombank pentru The Guardian.

Volobuev a renunţat la funcţia sa de la Moscova şi s-a alăturat unei legiuni de ruşi care luptă pentru a-şi apăra locurile natale şi speră să-l poată răsturna pe Vladimir Putin.

“La început am vrut să mă alătur unităţilor de apărare teritoriale din regiunea Sumi, unde am crescut. Am contactat o mulţime de oficiali, însă legal nu era posibil ca eu să lupt acolo ca rus”, spune Volobuev.

ADVERTISING

Curând, însă, a aflat că se poate alătura legiunii “Libertate pentru Rusia”, o unitate militară specială formată doar din ruşi, care este parte a forţelor armate ucrainene.

Bărbatul de 50 de ani, care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţa adultă la Moscova, trebuie să treacă acum printr-o etapă de instruire militară înainte de a putea să lupte efectiv.

“Am făcut compromisuri cu mine însumi multă vreme. Însă pe 24 februarie orice discuţie despre compromis a devenit imposibilă. N-am putut să fiu complice la această crimă”, spune Volobuev.

ADVERTISING

Înfiinţarea legiunii “Libertate pentru Rusia” a fost anunţată pe 12 martie, dar nu se ştiu foarte multe despre acest grup, în mare parte din motive de siguranţă privind membrii acestuia şi familiile lor.

Potrivit lui Volobuev, “nu este un grup de mercenari”, ci o parte oficială a armatei ucrainene, ceea ce înseamnă că, dacă sunt căpturaţi, soldaţii trebuie să fie trataţi în conformitate cu legea umanitară internaţională.

Cei mai mulţi ruşi din această legiune ar urmări schimbarea regimului de la Moscova.

ADVERTISING

“Din ce am văzut până acum, este un grup de ruşi foarte motivaţi care cred că înfrângerea Rusiei acum este singura cale de a crea o ţară democratică, civilizată”, precizează Volobuev.

Un alt membru al unităţii, al cărui nume nu este dezvăluit, spune că luptă în Ucraina “pentru că este singura şansă de a scăpa de acest regim”.

A părăsit Rusia în 2020 şi s-a mutat în Ucraina cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului, pe care l-a văzut ca fiind iminent. “Îmi iubesc patria. Mi-aş fi dorit să nu se fi ajuns la asta, dar trebuie să punem capăt acestui sistem. Sper să mă pot întoarce acasă după război”, mărturiseşte el.

Unii ruşi sprijină eforurile militare ale Ucrainei prin alte metode, mai scriu jurnaliştii de la The Guardian. Curând după ce a început războiul, Maxim Motin, care a activat în politica locală a Moscovei din opoziţie şi care a locuit în Kiev în ultimii patru ani, a deschis mai multe linii de producţie pentru a fabrica veste antiglonţ şi căşti pentru soldaţii ucraineni.

Motin spune că a încercat să schimbe Rusia din interior, însă a fost nevoit să plece din ţară în 2018, în urma ameniţărilor primite din partea serviciilor de securitate. La Moscova este acuzat de finanţarea terorismului.

“Nu mă asociez deloc cu regimul sângeros din Rusia şi cu cei care sprijină războiul. Cred că Rusia trebuie să piardă pe câmpul de luptă”, spune Motin.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇