Un joc de computer intens și sângeros care se desfășoară în viața reală

După ce au recucerit părți din oraș, forțele ucrainene au făcut pași înapoi, așteptând sprijin din partea artileriei. În cea mai importantă localitate din regiunea Lugansk se duce o luptă dură pentru fiecare bloc, pentru fiecare stradă. Sute de soldați mor în fiecare zi.
Un joc de computer intens și sângeros care se desfășoară în viața reală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Tunurile, avantajul strategic al Rusiei în confruntările din Donbas.
  • Peste 2.500 de proiectile au lansat forțele Kremlinului asupra Ucrainei de la începutul conflictului.
  • Țelul suprem al lui Putin nu s-a schimbat niciodată. Dorește să cucerească Ucraina.
  • Armata Rusiei nu a fost proiectată pentru un război de lungă durată. O mare problemă e cea de a găsi noi soldați dispuși să lupte.

Bătălia pentru Severodonețk e esențială pentru Vladimir Putin care dorește să preia controlul total al regiunii Lugansk din estul Ucrainei. Confruntarea intensă și sângeroasă a provocat pierderi mari de ambele părți într-o luptă nedecisă.

Petro Kuzyk, comandantul batalionului Svoboda și căpitan al Gărzii Naționale din Ucraina, e un bărbat corpolent, cu o privire rece și hotărâtă.

De câteva zile, împreună cu soldații săi, luptă pe străzile din Severodonețk, oraș din regiunea Lugansk, unde are loc o confruntare sângeroasă cu trupele ruse.

Militarul spune că luptele sunt tensionate și grele. Pentru fiecare bloc, pentru fiecare stradă se dă o bătălie pe viață și pe moarte.

HartaSeverodonetk
Forțele militare ruse au încercat în mai multe rânduri să încercuiască orașul Severodonețk, dar n-au reușit. Ucrainenii se retrag tactic în urma bombardamentului de artilerie, apoi declanșează contraofensive, încercând să recupereze teritoriul pierdut – Sursa: spotmedia.ro / Google Maps

“E ca-n jocul Counter-Strike, numai că e real, nu pe computer”, a povestit căpitanul ucrainean într-o emisiune la Radio Svoboda. 

ADVERTISING

Severodonețk, care avea peste 100.000 de locuitori înainte de război, e situat în regiunea Lugansk, fiind și ultima localitate importantă din această provincie, aflată în estul Ucrainei, care, parțial, mai e controlată de forțele Kievului.

Vladimir Putin a concentrat o mare parte din trupele active în această zonă pentru a prelua controlul Luganskului, regiunea reprezentând un obiectiv militar important al Kremlinului.

O scădere a puterii de luptă a Rusiei

Forțele ruse sunt în căutarea unei mari victorii de moral care să relanseze acțiunile militare din Ucraina. Pentru fiecare pas înainte, pierderile din rândul militarilor ruși sunt ridicate, iar strategia generalului Aleksandr Dvornikov, neclară.

“Inamicul are avantaj, într-o anumită măsură, cu artileria, numărul de tancuri și de soldați. Folosește activ acest avantaj. Atacă în mod constant, bombardează, distruge casele și fortificațiile noastre. Mereu trebuie să ne mișcăm, să facem manevre defensive…”, a povestit căpitanul Petro Kuzyk.

PetroKuzykSvobodaBatalion
Căpitanul Petro Kuzyk, un luptător pe străzile orașului Severodonețk - Foto: Batalionul Svoboda

Bătălia pentru ocuparea Severodonețk a început în data de 6 mai, printr-un atac al trupelor ruse asupra localității Voivodivka, aflată în nordul orașului.

De atunci, artileria Kremlinului bombardează Severodonețk din care cei mai mulți locuitori au plecat. În jur de 15.000 de persoane se mai află încă în orașul distrus de bombele ruse.

În ultimele două zile, după ce forțele Kremlinului capturaseră peste 70% din localitate, ucrainenii au declanșat o serie de contraofensive, recuperând teritoriu.

Luni dimineață, un oficial ucrainean din Lugansk a anunțat că rușii atacă din nou și că recuceresc teritorii pierdute cu o zi în urmă.

“Amenințarea cu o contraofensivă ucraineană va continua să mențină atenția forțelor ruse asupra regiunii Lugansk și, prin urmare, va lăsa puncte vulnerabile în defensiva Rusiei din Harkov și de-a lungul axei de sud”, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului.

“Capacitatea forțelor ucrainene de a contraataca cu succes în Severodonețk, actuala zonă prioritară de operațiuni a Kremlinului, indică o scădere a puterii de luptă a forțelor ruse”, conform documentului citat, publicat în data de 5 iunie.

Pe frontul de est, o situație complicată

După eșecul asaltului asupra Kievului, când Rusia a încercat să folosească detașamente speciale de parașutiști pentru a ocupa puncte cheie, cum ar fi aeroportul Hostomel, tactica Moscovei s-a schimbat, provocând distrugeri cât mai mari cu artileria, iar apoi înaintând cu formațiuni de tancuri și infanterie.

Ucrainenii, aflați în defensivă, sub bombardamentul continuu al rușilor, sunt nevoiți să se retragă pentru a nu pierde, inutil, soldați și echipament militar.

Bătălia de la Severodonețk a devenit una de uzură, în care rușii pierd în momentul în care încearcă să consolideze pozițiile unei cuceriri, iar apoi revin, după ce încep din nou să bombardeze zona.

“Situația de la Severodonețk, unde continuă luptele de stradă, rămâne extrem de dificilă. De asemenea, o situație complicată este și în Lisihansk, Marinka, Kurakhove și alte orașe din Donbass”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită pe frontul de est.

President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy visits Kh
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a făcut o vizită militarilor care luptă pe frontul de est - Foto: Hepta.ro

“Trebuie să suportăm lovituri aeriene constante, foc de artilerie și rachete. Numărul total al diferitelor rachete rusești folosite împotriva Ucrainei a atins cifra de 2.503”, a mai adăugat Zelenski.

“Eroii noștri își mențin pozițiile și dau totul pentru a provoca pierderi maxime inamicului. Sunt recunoscător fiecăruia dintre militarii care fac ca ziua în care Rusia va trebui să părăsească Donbas să se apropie”, a mai spus președintele Ucrainei.

Rusia, probleme cu infanteria

Pe frontul de est sunt cele mai intense lupte de la începutul războiului. Vladimir Putin presează să cucerească teritorii cât mai extinse pentru a avea o putere de negociere mare.

Analiștii militari nu exclud nici situația ca o eventuală cucerire a Donbasului să-l determine pe liderul rus să reia o nouă ofensivă asupra Kievului.

Nu există niciun indiciu că Putin ar dori să oprească războiul într-o anumită situație. Țelul suprem e să cucerească Ucraina.

“Au fost multe încercări de contraatac – unele reușite, altele nu. Există o presiune constantă din partea inamicului. Unele divizii au fost nevoite să retragă, în timp ce alte divizii, inclusiv a noastră, au reușit să-și mențină pozițiile. Dar toate acestea se întâmplă în condiții extrem de grele”, a povestit căpitanul Petro Kuzyk, care luptă pe străzile din Severodonețk.

“Din punct de vedere strategic, așteptăm sprijin, în special de artilerie. Rușii încearcă atacuri de neînțeles, sacrificând soldați pe post de <carne de tun>. Noi continuăm să-i eliminăm, ei continuă să trimită noi rezerve”, a mai spus el.

Marea problemă militară cu care se confruntă Rusia în această invazie, observată deja în mai multe lupte, e una de infanterie, susțin analiștii militari Michael Kofman și Rob Lee, într-un studiu amplu, publicat pe platforma “War on the Rocks”.    

Ei scriu că militarii ruși nu reușesc să mențină pozițiile cucerite în urma unui intens atac de artilerie, fiind mereu expuși la manevrele pe care le fac grupurile tactice ucrainene.

“Armata rusă a fost proiectată pentru un război intens și scurt. Nu are capacitatea de a susține un conflict convențional major. Forțele armate ruse sunt presate să mențină operațiunile din Ucraina și să încerce o mobilizare parțială pentru a avea suficienți soldați ca să-și păstreze actualele poziții”, se arată în studiul citat.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că pe frontul de est își pierd zilnic viața în jur de 100 de militari ucraineni. E o cifră mare și îngrijorătoare care ar putea afecta și moralul soldaților care încearcă să reziste în fața rușilor.

În final, războiul va fi câștigat de armata care are mai multe resurse, atât în ce privește numărul soldaților, dar și armament.

Pentru Ucraina, ajutorul occidental e vital, iar prelungirea conflictului dezavantajează Rusia, care e supusă unor sancțiuni economice dure și are probleme cu recrutarea de noi militari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇