Cum scriem corect: „Voiam” sau „vroiam”?

Cum scriem corect: „Voiam” sau „vroiam”?

Fie că exprimă un deziderat („Voiam să rezolv problema”), fie că prefațează o rugăminte („Voiam să vă rog să mă ajutați cu…”), fie că este un semnal care servește la preluarea replicii („Voiam să adaug că…”), verbul voiam este deseori înlocuit de forma greșită vroiam.

Forma incorectă de imperfect „vroiam” este una hibridă, rezultată din interferența a două verbe: „a vrea” și „a voi”. De altfel, forma verbală de infinitiv „a vroi” nu este înregistrată în DOOM2 și nu a generat forme pentru alte moduri și pentru alte timpuri verbale (nu suntem obișnuiți să auzim „aș vroi”, „să vroiesc”, „vroind” etc.).

ADVERTISING

Care ar fi explicația acestei greșeli?

O ipoteză ar fi aceea că imperfectul verbului „a vrea” se evită, din cauza formelor identice cu formele de prezent (indicativ, prezent „eu vreau” = indicativ, imperfect „ei vreau”; indicativ, prezent „el vrea” = indicativ, imperfect „el vrea”).

Dincolo de cauzele greșelii și de ipoteze, important este să reținem că sunt acceptate numai formele de imperfect de la verbul „a vrea”: „vream, vreai, vrea, vream, vreați, vreau” şi de la verbul „a voi”: „voiam, voiai, voia, voiam, voiați, voiau”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin urmare, dacă până acum ați strecurat în exprimarea dumneavoastră forma incorectă „vroiam”, înțelegerea greșelii este cel mai bun punct de plecare în învățare.

În esență, totul ține de „a vrea”. Actul de voință va conduce, cu certitudine, la documentare, iar informația ne va face mai puternici și va străjui drumul atât de necesar, care ne va conduce de la voință la putință.


GREȘIT: Vroiam

CORECT: Voiam


Articol scris de Corina Popa, fondatoarea proiectului „Școala de Gramatică

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇