Producătorul Volvo și Lotus a lansat primii sateliți care vor fi folosiți de mașinile autonome

Producătorul Volvo și Lotus a lansat primii sateliți care vor fi folosiți de mașinile autonome

Compania chineză Geely, care deține Volvo și Lotus, a lansat cu succes primii 9 sateliți pe orbita joasă a Pământului, pentru a oferi mașinilor autonome navigații mai precise.

Alți 63 de sateliți vor fi pe orbită până în 2025, iar în cele din urmă compania Zhejiang Geely Holding Group intenționează să aibă o constelație de 240 de sateliți, scrie Reuters.

Geely devine astfel al doilea mare producător auto care are o afacere spațială. SpaceX, deținută de Elon Musk, are peste 2.000 de sateliți pe orbită pentru rețeaua sa Starlink, care oferă servicii comerciale de Internet, și intenționează să aibă o rețea de 4.408 sateliți.

ADVERTISING

În timp ce SpaceX își folosește propriile rachete pentru a-și lansa sateliții, Geely a folosit o rachetă Long March 2C, dezvoltată și operată de o entitate de stat chineză, pentru lansarea celor nouă.

Pe lângă faptul că oferă suport de poziționare de înaltă precizie pentru mașinile care se conduc singure, Geely a spus că rețeaua sa va avea și alte funcții comerciale, cum ar fi furnizarea de servicii de comunicații la Jocurile Asiatice din septembrie.

Sateliții au o durată de funcționare de cinci ani și se vor dezintegra în atmosfera pământului fără a lăsa resturi spațiale, a adăugat compania.

ADVERTISING

Rețelele de sateliți ale Chinei sunt dominate de armată, dar Guvernul a început să permită investiții private în industria spațială a țării în 2014. De atunci, companiile comerciale, unele susținute de guvernele locale, s-au grăbit să intre în acest sector.

Majoritatea se concentrează pe fabricarea de sateliți, iar restul încearcă să construiască mici vehicule de lansare, inclusiv rachete reutilizabile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇