Garda Națională a Rusiei (Rosgvardia) a anunțat că unul dintre comandanții săi de brigadă a fost ucis în Donbas, într-o confruntare cu forțele pro-ucrainene.
Într-un rar episod de deschidere, Rosgvardia a precizat că sergentul Adam Bisultanov, comandant de brigadă din Districtul Cauzacului de Nord, a fost ucis pe 26 mai, în Donbas, „în timp ce își salva camarazii îndeplinindu-și misiunea de luptă”, relatează BBC.
Garda Națională a Rusiei susține că în luptă a fost implicat un grup de mercenari din care face parte Ben Grant, fiul parlamentarului britanic Helen Grant.
"Ulterior s-a aflat că Garda Națională a fost implicată într-o confruntare cu un grup de mercenari din Marea Britanie și SUA. O înregistrare video a confruntării a fost difuzată online pe 28 mai, iar un articol a fost publicat de Daily Telegraph. Imaginile realizate cu o cameră GoPro arată atacul și un luptător din grupul de mercenari - fiul unui parlamentar britanic - Ben Grant", se arată în comunicatul preluat de agenția de presă RIA Novosti.
A plecat să lupte în Ucraina fără să-și anunțe mama
Daily Telegraph a publicat săptămâna trecută înregistrarea unei lupte la care a luat parte Ben Grant. Materialul video de 40 de minute redă din perspectiva luptătorilor brutalitatea luptelor de pe linia frontului din Ucraina.
În imagini se vede cum Ben Grant își ajută un camarad britanic rănit de o mină antipersonal, în toiul unei lupte filmate cu o cameră montată pe casca unui soldat.
Grant îi strigă camaradului "trebuie să ne mișcăm sau o să murim!", iar el și ceilalți luptători îl trag pe rănit, grenadierul Dean Arthur, într-un loc sigur dintr-o pădure situată la nord de Harkov. Grant îi oferă primul ajutor colegului rănit la picior. "Trebuie să încerci să mergi sau o să murim, prietene", îi spune el.
Dean Arthur și-a pierdut o parte din gamba stângă după ce a călcat pe o mină antipersonal. El este internat într-un spital din Kiev, unde medicii au reușit să-i salveze piciorul.
Cei doi britanici făceau parte dintr-un grup de 15 luptători voluntari care sprijină forțele ucrainene. Ben Grant, veteran al războiului din Afganistan, a spus că luptele din Ucraina sunt mai grele decât toate cele prin care a trecut până acum. El a participat la contraofensiva ucraineană care a împins trupele ruse în afara Harkovului și, în alte locuri, dincolo de granița ucraineană.
Într-o altă înregistrare video, realizată câteva zile mai târziu, se vede cum Grant și echipa sa au scos din luptă un transportor rusesc, folosind un lansator mobil de rachete, relatează Daily Telegraph.
Ben Grant, în vârstă de 30 de ani, fost membru al Marinei Marii Britanii, este fiul parlamentarului conservator britanic Helen Grant. El a plecat în Ucraina în martie. "Nici măcar nu i-am zis mamei", a spus el atunci.
Rusia se laudă că i-a speriat pe mercenarii Kievului
Moscova susține că a oprit "un aflux de mercenari străini" care vor să lupte alături de armata Kievului în Ucraina, după ce le-a provocat "pierderi grele" în ultmele săptămâni, relatează AFP.
"De la începutul lunii mai, afluxul de mercenari străini în Ucraina care vor să ia parte la ostilităţi împotriva armatei ruse a secat, ca să zic aşa", a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.
Konaşenkov susţine că numărul combatanţilor străini prezenţi în Ucraina a fost "aproape înjumătăţit", de la 6.600 la 3.500, iar un "mare număr" al acestora "preferă să plece din Ucraina cât mai repede posibil".
"Sute de mercenari străini din Ucraina au fost eliminaţi cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, imediat după ce au venit acolo unde urmau să fie antrenaţi suplimentar", a spus Igor Konaşenkov. Însă, a adăugat el, majoritatea acestor combatanţi "a fost eliminată în zone de război, din cauza nivelului lor slab de antrenament şi a lipsei lor de experienţă".
De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, mii de voluntari străini, în principal europeni, s-au dus în această ţară, pentru a ajuta forţele locale să respingă atacul rus.
Rusia îi prezintă pe aceşti combatanţi drept "mercenari", un termen peiorativ, care sugerează că aceştia sunt motivaţi de câştiguri în bani.
Ucraina şi aliaţii săi din Occident subliniază, la rândul lor, că dacă există mercenari, ei se află în tabăra rusă, prin prezenţa unor elemente din grupul Wagner, ai cărui paramilitari au fost desfăşuraţi în Siria, Libia şi Mali.
Sute de luptători străini s-au alăturat pe bază de voluntariat Legiunii Internaționale creată de Ucraina după invazia Rusiei, însă în ciuda acuzațiilor Moscovei, nu există dovezi că aceștia luptă pentru bani.
Autoritățile și presa din Rusia au criticat în mai multe rânduri Marea Britanie pentru sprijinul militar acordat Kievului. Kremlinul susține că nu luptă doar cu Ucraina, ci și cu Occidentul.