Întocmai cum omul apelează la medic sau medicamente pentru a-și trata afecțiunile pielii, la fel delfinii se îndreaptă spre corali, de care se freacă, au descoperit oamenii de știință.
Aceștia au descoperit că nevertebratele marine au proprietăți medicinale, ceea ce înseamnă că delfinii se folosesc de ele pentru a-și trata problemele de sănătate.
Acest comportament a fost observat de Angela Ziltener, biolog al vieții sălbatice la Universitatea din Zurich, Elveția, în urmă cu 13 ani, în Marea Roșie.
Studiul ce a urmat a arătat și că delfinii au anumite preferințe, scrie The Telegraph.
„Nu văzusem ca acest comportament de frecare de corali să fie descris înainte și era clar că delfinii știau exact ce coral doreau să folosească. M-am gândit: ‘Trebuie să existe un motiv’”, a explicat autorul cercetării.
A durat o vreme până ce delfinii au acceptat omul de știință în preajma lor, sub apă. Doar așa Ziltener, care face scufundări în mod curent, a putut face observații complete.
Au fost luate mostre din coralii preferați de delfini și observată întreaga produră. Ziltener și echipa ei au descoperit că, frecându-se în mod repetat de corali, delfinii din Indo-Pacific agitau polipii minusculi care alcătuiesc comunitatea de corali, iar aceste nevertebrate eliberau mucus. Mostrele au fost recoltate pentru a se vedea ce proprietăți are mucusul.
Iar aceste mostre s-au dovedit a avea nu mai puțin de 17 metaboliți activi cu activități antibacteriene, antioxidante, hormonale și toxice. Oamenii de știință cred că mucusul coralilor și al bureților servește la reglarea microbiomului pielii delfinului și la tratarea infecțiilor.