- Mai mulți analiști politici și militari au anunțat în dezbateri televizate, la ore de maximă audiență, că armata are pierderi mari și că nu e pregătită să se confrunte cu NATO.
- Putin încearcă să creeze un curent de opinie anti-război în țară, astfel încât să poată susține că retragerea din Ucraina a fost făcută la presiunea opiniei publice.
- Joe Biden a spus că președintele Rusiei nu mai are nicio cale de ieșire și că trebuie găsită o soluție.
- Emmanuel Macron a vorbit despre negocierile de pace la care Moscova nu trebuie umilită.
- Forțele Kremlinului au pierderi tot mai mari și nu există niciun semn că în Rusia se desfășoară o mobilizare pe scară largă.
În întregul discurs ținut de președintele Rusiei, cu ocazia paradei militare din data de 9 Mai, n-a pomenit niciodată numele Ucrainei. E pentru prima dată din 2014, de la ocuparea Peninsulei Crimeea, când acesta nu dublează miza într-o conjunctură în care ar fi avut ocazia s-o facă.
Putin n-a anunțat așteptata mobilizare generală, semn că o astfel de decizie e extrem de nepopulară în Rusia.
Contrar așteptărilor, de Ziua Victoriei, a dat primele semne că e în căutarea unei formule prin care să plece din Ucraina.
“Cetățenii Rusiei văd cu amărăciune că armata nu este atât de puternică pe cât credeau. Lumea s-a săturat de sutele de ținte distruse despre care nu ni se explică nimic și de faptul că ofensiva nu are niciun rezultat”, a scris Serghei Markov, un analist politic, susținător al lui Putin, pe contul său de Twitter.
La televiziunile Kremlinului, mai mulți realizatori și invitați vorbesc despre lipsa de rezultate ale armatei, de oboseală și de faptul că economia țării nu mai poate susține războiul.
Temele acestor dezbateri sunt sugerate de departamentul de comunicare al președintelui, condus de Dmitri Peskov, deci vin direct de la Putin. Asta înseamnă că publicul e bombardat cu mesaje pesimiste astfel încât să crească ostilitatea față de război, mai ales în rândul celor care-l susțineau.
Liderul de la Kremlin vrea să împingă societatea în punctul în care să poată spună că retragerea din Ucraina “e decizia poporului”. Că rușii au vrut pace, iar el le-a oferit-o, deși “naziștii n-au fost învinși”.
“Populația este șocată de faptul că toate... țările... s-au dovedit a fi împotriva Rusiei. Se pare că întreaga civilizație occidentală este împotriva Federației Ruse”, a mai scris Markov, citat și de presa din Ucraina.
Iar aceasta nu e o voce singulară. În cea mai populară emisiune TV de dezbateri, realizată de Vladimir Soloviov, analistul militar Constantin Sivkov, invitat în studio, a spus că “…sistemul economic actual de piață este inapt să răspundă nevoilor forțelor noastre armate și ale întregii țări în aceste condiții”, făcând referire la pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina.
Biden se gândește cum să grăbească ieșirea lui Putin din Ucraina
Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit și el despre capcana în care se află Putin: “Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia (…) Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea”.
De asemenea, Joe Biden, președintele SUA, într-o discuție informală, a spus despre Putin că “nu mai are nicio cale de ieșire și încerc să-mi dau seama ce putem face în privința asta”, conform unei informații publicate de agenția Reuters.
În câteva săptămâni, trei factori se vor intersecta, generând obstacole greu de depășit de Rusia:
- dificultățile tot mai mari în producția de armament din cauza sancțiunilor economice;
- incapacitatea de a găsi și de a antrena noi soldați care să-i înlocuiască pe cei răniți sau uciși în luptă;
- moralul tot mai scăzut al militarilor, care nu au nicio motivație să lupte și să se sacrifice;
“Forțele ruse continuă să se confrunte cu provocări pe scară largă în ce privește puterea de luptă. Un înalt oficial american de la Pentagon a declarat în data de 9 mai că SUA nu au observat niciun indicator al unei <noi mobilizări majore în Rusia> și că membrii armatei private Wagner Group au cerut urgent sute de mii de trupe suplimentare pentru a consolida eforturile ofensive din Donbas”, se arată în raportul realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), din Washington.
În prezent, Rusia are 97 de batalioane tactice active din 120, câte avea la începutul invaziei. Un batalion trebuie să fie format din 700 - 1.000 de militari ca să-și atingă capacitatea optimă de luptă, dar cele ale rușilor au mai puțini oameni și sunt mutate foarte des din Ucraina și, apoi, aduse înapoi, ceea ce arată că sunt afectate masiv de pierderi, fiind “puternic degradate”, susțin experții de la ISW.
Pierderile mari îi determină pe militarii ruși să nu mai lupte
“Directoratul Principal al Informațiilor din Ucraina (GUR) susține că recruții ruși fără instrucție și prost echipați sunt în continuare trimiși în prima linie, în ciuda faptului că autoritățile de la Kremlin neagă această practică”, se mai arată în raportul ISW.
“Un prizonier de război, angajat al Grupului Wagner, a mărturisit că în Rusia se desfășoară o <mobilizare sub acoperire>, noii recruții fiind păcăliți că sunt trimiși în autoproclamatele Republici Donețk și Lugansk pentru a curăța daunele provocate de lupte”, conform documentului citat.
Un oficial din Departamentul Apărării din SUA susține că trupele ruse din Donbas nu au încredere în ordinele date de generali și în mod frecvent refuză să le execute, precizează experții militari din ISW.
“Forțele Kremlinului dislocate în zona Zaporojie se confruntă cu condiții psihologice dificile. Militarii se plâng de ineficacitatea operațiunilor din zonă, fac abuz de alcool și trag în propriile vehicule de luptă, pentru a evita să meargă în prima linie. Această descriere e în concordanță cu rapoartele făcute de Statul Major ucrainean, conform cărora amploarea pierderilor rusești are un impact profund negativ asupra dorinței trupelor ruse de a se angaja în operațiuni ofensive”, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că mai multe localități aflate la nord-est de Harkov au fost eliberate, împingând forțele ruse până aproape de graniță.
Faptul că armata ucraineană obține victorii pe frontul de est e confirmat și de primarul Harkovului, Igor Terekov, care anunță că “pentru prima dată de la începutul războiului se înregistrează două zile la rând în care orașul nu e bombardat”. Acesta e efectul faptului că forțele ruse au fost împinse la mai mult de 45 de kilometri de oraș, în toate direcțiile, astfel încât loviturile de artilerie nu mai ajung în zonele locuite.