Cum vrea Guvernul să lupte cu specula pe timp de război sau alte situații de criză

Cum vrea Guvernul să lupte cu specula pe timp de război sau alte situații de criză

Guvernul are în lucru un proiect potrivit căruia, în starea de război sau orice situație de urgență sau de alertă, va stabili temporar produsele și serviciile cu risc speculativ care pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piață internă și a revânzării lor la un preț crescut artificial vor fi sancționate cu până la 1% din cifra de afaceri a companiei în culpă, anunță Profit.ro.

ADVERTISING

Executivul pregătește un act normativ prin care să combată creșterea nejustificată a prețurilor în situații excepționale, precum starea de urgență, starea de alertă, starea de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate, stare de război, starea de asediu sau alte situații de criză.

Când intervine Guvernul pentru a bloca creșterea prețurilor

Proiectul la care lucrează Executivul reglementează protejarea directă sau indirectă a consumatorilor "împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative".

ADVERTISING

În astfel de situații, Guvernul va interveni și va stabili, prin hotărâre, pentru o perioadă determinată de timp, produsele și serviciile aflate în situație de risc speculativ.

Pentru produsele sau categoriile de produse și serviciile cu risc speculativ vor fi interzise practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării la un preț mărit artificial.

Cum va fi depistată specula

Potrivit noilor prevederi, aceste practici vor fi considerate și concurență neloială, fiind introduse noi definiții ale acesteia în raporturile dintre companii.

ADVERTISING

Agentul constatator va putea dispune revenirea la prețul inițial de vânzare în termen de maximum 24 de ore, precum și oprirea de la comercializare sau revenire la prețul inițial de vânzare la punctul de lucru controlat în termen de 24 de ore de la comunicarea documentului de control.

Practicile speculative ale companiilor vor fi sancționate cu amendă între 0,1% - 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării, dar nu mai puțin de 10.000 de lei.

Amenda pentru persoanele fizice va fi de la 5.000 la 11.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇