Economia Japoniei a înregistrat o cădere istorică. Totuși, investițiile publice au crescut

Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat în al doilea trimestru o cădere de 7,8% comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a impactului pandemiei de coronavirus, un plonjon istoric care marchează totodată cel de al treilea trimestru consecutiv de contracţie pentru cea de a treia economie a lumii.

Această cădere de 7,8%, conform datelor preliminare publicate luni de guvernul nipon, vinde după o contracţie de 0,6% în primul trimestru şi una de 1,9% în ultimul trimestru al anului trecut, care au marcat intrarea Japoniei în prima recesiune de după 2015. Definiţia tehnic a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.

Contracţia de 7,8% înregistrată în perioada aprilie-iunie 2020 este de asemenea şi cea mai brutală cădere a PIB-ului Japoniei de la debutul publicării datelor statistice cu privire la acest indicator, în 1980, transmite AFP.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de agenţia Bloomberg se aşteptau la un recul mai modest, de 7,5%.

Economia japoneză, afectată încă din ultimul trimestru al anului trecut de o majorare a TVA, a suferit impactul coronavirusului în primul trimestru din 2020.

ADVERTISING

În al doilea trimestru, activitatea economică a avut şi mai mult de suferit după introducerea stării de urgenţă, în lunile aprilie şi mai.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 8,6% comparativ cu trimestrul precedent, iar investiţiile companiilor au scăzut cu 1,5%. Comerţul exterior a avut şi el de suferit, înregistrând o scădere de 18,5% a exporturilor şi o scădere de 0,5% a importurilor.

Vreme extremă în Japonia: peste 1 milion de persoane evacuate, 44 de morți

Investițiile publice au crescut, deși e recesiune

În schimb, investiţiile publice, care au scăzut în primul trimestru, au crescut cu 1,2% în trimestrul aprilie-iunie.

Scăderea PIB-ului în trimestrul al doilea poate fi atribuită stării de urgenţă din lunile aprilie şi mai, iar cifrele arată o îmbunătăţire a situaţiei începând din luna iunie, a comentat Yoshiki Shinke, economist la institutul de cercetare Dai-ichi Life.

"Cifrele pentru perioada iulie-septembrie ar trebui să arată un început de revenire, după ridicarea stării de urgenţă", a comentat la rândul său Naoya Oshikubo, economist la SuMi Trust, care mizează pe o creştere economică de 2,6% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea.

Cu aproximativ 54.000 de cazuri de infecţie şi o mie de decese legate de maladia de Covid-19, Japonia a fost mai puţin afectată decât numeroase ţări europene şi americane, ale căror economii au suferit de pe urma pandemiei.

ADVERTISING

Astfel, zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea un recul al PIB de 12,1%, ca urmare a unor căderi mult mai grave ale economiilor din Franţa, Italia şi Spania.

Pandemia a lovit grav Occidentul. Economiile statelor UE înregistrează cele mai mari scăderi din ultimii 25 de ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇