Pandemia a lovit grav Occidentul. Economiile statelor UE înregistrează cele mai mari scăderi din ultimii 25 de ani

Pandemia a lovit grav Occidentul. Economiile statelor UE înregistrează cele mai mari scăderi din ultimii 25 de ani

Pandemia cauzată de COVID-19 a provocat mari probleme economiei mondiale, iar multe țări au anunțat deja că intră în recesiune.

În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE, PIB-ul a înregistrat un declin de 12,1% în zona euro şi de 11,9% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995, scrie Agerpres.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai sever declin a fost în Spania (minus 18,5%), Portugalia (minus 14,1%) şi Franţa (minus 13,8%), iar cel mai redus în Lituania (minus 5,1%). Datele pentru România nu sunt disponibile.

ADVERTISING

Cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată în Spania

Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii - 16,6% - vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an.

A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.

Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, şi la o creştere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.

În Germania se arată vremuri grele

Și în Germania coronavirusul a generat o prăbuşire economică record. În ciuda optimismului existent încă în societate, vremuri cu adevărat grele se arată la orizont.

ADVERTISING

Este o cifră ca un bubuit de tunet: minus 10,1 la sută!, comentează DW.

Niciodată în istoria postbelică a Germaniei economia ţării nu s-a prăbuşit atât de adânc ca în al doilea trimestru al anului 2020.

Este deci o zi istorică, fiindcă peste mulţi ani încă, de acum înainte, această cifră va fi luată drept una de referinţă, atunci când economia va fi iarăşi în recul.

Aşa cum, până acum, au fost cele minus 7,9 la sută, înregistrate în al doilea trimestru al anului 2009, când, ca urmare a crizei financiare, economia mondială se afla pe buza prăpastiei.

Franța e optimistă, deși economia sa e în scădere

Economia Franţei ar trebui să aibă o performanţă mai bună decât declinul de 11% estimat pentru 2020, a afirmat vineri ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, la postul de televiziune C News, potrivit Agerpres.

Măsurile adoptate de Guvern, cum ar fi ajutorul de stat pentru companii şi decizia de a nu majora taxele pentru a încuraja cheltuielile de consum, ar trebui să sprijine o redresare spre finalul anului, a explicat oficialul francez.

"Vom lupta pentru a ne asigura că putem face mai mult decât declinul de 11%", a dat asigurări Le Maire.

Declaraţia sa vine după ce datele oficiale publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că economia franceză a scăzut cu 13,8% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin de după Al Doilea Război Mondial, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Scădere fără precedent a PIB-ului în Italia

Și economia Italiei a scăzut cu 12,4% în trimestrul al doilea față de cele trei luni anterioare și cu 17,3%, anualizat.

Contracția este însă mai mică decât cele ale economiilor din Franța și Spania, notează Biziday.

Biroul Național de Statistică italian subliniază că scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) în cea de-a treia cea mai mare economie din Zona Euro a fost „fără precedent”.

Anualizat, PIB-ul Italiei a scăzut cu 17,3%, sub estimările analiștilor care prevăzuseră o contracție de 15% trimestrial și 18,7% față de anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇