Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a lansat luni Campania Naţională „Curăţăm România!”, care se adresează tuturor românilor, fiind prima campanie de acest fel în care sunt implicate autorităţile centrale şi cele locale, precum şi asociaţiile de profil.
Campania a început luni, 4 aprilie, şi se va desfăşura până pe 4 mai, sub sloganul „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”.
„Probabil că sunt zeci de oraşe, zeci de municipii, unde lucrurile arată mai bine şi sunt cu siguranţă milioane de români cărora le pasă. În ciuda acţiunilor de primăvară, de curăţenie, în oraşe sunt în continuare, în România, mii de localităţi unde nepăsarea duce la asemenea locaţii, la asemenea privelişti”, a declarat Barna Tanczos, la o conferinţă de presă în Bucureşti.
Implicare și finanțare
El a precizat că a decis să fie lansată o campanie naţională pentru a multiplica eforturile care sunt depuse acum.
"Este un apel la implicare, este un apel din partea Ministerului Mediului în primul rând către unităţile administrativ teritoriale (UAT) pentru că legislaţia spune foarte clar că gestionarea deşeurilor este atributul autorităţilor publice locale. (...)
Ce presupune campania? 'Curăţăm România' este o campanie în care vrem să implicăm, fără excepţie, toate autorităţile publice locale, vrem să extindem acele bune exemple, bune practici care se desfăşoară în anumite localităţi, la nivel naţional", a subliniat ministrul Mediului.
El a precizat că vor fi implicate instituţiile subordonate ministerului, cum ar fi Regia Naţională a Pădurilor sau Apele Române, în timp ce Garda de Mediu şi Agenţiile de Protecţia Mediului vor ajuta la organizare, la coordonare şi la centralizarea datelor cu privire la cantităţile de deşeuri.
"Venim cu sprijin financiar la UAT-uri, le asigurăm finanţare printr-un program derulat de Agenţia Fondului de Mediu.
Finanţare înseamnă sume cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de numărul de locuitori dintr-un UAT - şi pot deconta cheltuielile ocazionate cu această campanie, cu campaniile de ecologizare şi curăţire.
Sunt eligibile toate unităţile administrativ-teritoriale, fără excepţie. Dorim ca această lună aprilie, care este perioada Sărbătorilor pascale, să nu fie doar o perioadă în care ne concentrăm doar pe curăţarea sufletului, dar şi pe ecologizarea şi curăţarea localităţilor", a mai spus ministrul Mediului.