Medicamentul bun şi la artrită, dar şi în tratarea alopeciei severe

Medicamentul bun şi la artrită, dar şi în tratarea alopeciei severe

La prima vedere, artrita reumatoidă și alopecia areata, o formă severă de cădere a părului, nu par să aibă prea multe în comun. Cu toate acestea, un medicament comun pentru artrită s-a dovedit eficient în tratarea unor cazuri de alopecie.

În ambele boli, sistemul imunitar atacă celulele proprii ale corpului: în cazul alopeciei, acest lucru face ca sistemul imunitar să atace foliculii de păr, în timp ce la artrită sunt atacate țesuturile articulațiilor. În schimb, au descoperit oamenii de știință, ambele boli reacționează la medicamentul numit baricitinib.

ADVERTISING

În urma unui studiu clinic, medicamentul menționat a tratat cu succes căderea severă (și neregulată) a părului la o treime dintre pacienți, relatează Science Alert.

Motivul pentru care medicamentul pentru artrită funcționează și la alopecie este o proteină numită Janus kinaza sau JAK, importantă pentru sistemul imunitar. Aceasta reduce răspunsul (exagerat al) sistemului imunitar, permițându-le foliculilor de păr să înceapă să crească din nou, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Yale.

ADVERTISING

Din păcate, tratamentul nu este unul lipsit de efecte secundare, o parte dintre subiecți confruntându-se cu agravarea acneei, infecții ale tractului respirator superior, dureri de cap, infecții de tract urinar și niveluri crescute de colesterol.

În plus, din cauza capacității medicamentului de a perturba sistemul imunitar, acesta poate, de asemenea, scădea capacitățile sistemului imunitar de a apăra organismul de amenințări reale, creșterea infecțiilor fiind observată anterior la cei care-l folosesc pentru artrită.

ADVERTISING

Cu toate acestea, subiecții au spus că efectele sunt tolerabile și că vor continua să ia tratamentul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇