După tragedia de la Beirut, au început controalele în România: Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, în 3 zile

După tragedia de la Beirut, au început controalele în România: Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, în 3 zile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţiştii au indisponibilizat, în urma unei acţiuni desfăşurate pe perioada a trei zile, peste 8.000 de tone de azotat de amoniu pentru care nu se respectau condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare.

26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate acum la Constanţa, dar Administrația Porturilor spune că sunt în siguranță

„Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR a declanşat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis vineri.

Obiectivele principale ale acţiunii constau în realizarea şi punerea în practică a unui set de măsuri şi activităţi prin care să se prevină apariţia unor evenimente negative.

ADVERTISING

Ancheta privind explozia din Beirut ia amploare. Se implică și FBI

În perioada 12 - 14 august, s-au efectuat 51 de controale la agenţi economici ce efectuează operaţiuni cu azotat de amoniu.

Aproape 8.500 de tone azotat de amoniu, indisponibilizate

Poliţiştii au constatat 11 infracţiuni de nerespectare a regimului protecţiei mediului şi au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum şi 300 litri de deşeuri.

Exploziile de la Beirut au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri

Pe data de 13 august, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au efectuat un control în depozitul unei societăţi comerciale din Portul Constanţa Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare şi activităţi de servicii anexe transporturilor pe apă.

"În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg fiecare, depozitate în magazii, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizaţiei de mediu emise în acest sens", se arată în comunicat.

ADVERTISING

România trimite opt tone de materiale medicale să ajute Libanul, după explozia de la Beirut

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa.

azotat de amoniu
Foto: Facebook/ Poliția Română

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică utilizată majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

ADVERTISING

Tragedia din Beirut: 16 responsabili ai portului unde s-au produs exploziile au fost arestaţi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇