Teatrul Ion Creangă dă startul proiectului de intervenție culturală „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”, derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național* (AFCN).
Proiectul se adresează copiilor care se află în centrele de asistență socială din subordinea DGASPC SECTOR 5 și care se confruntă direct cu fenomenul de bullying, din pricina faptului că sunt nevoiți să trăiască în acest context aparte.
Scopul proiectului este acela de a aduce un plus de valoare prin viziunea sa integrativă, interdisciplinară, construind – prin diferite mijloace artistice – un spațiu sigur pentru copii, în care aceștia să își facă auzite vocile.
Se dorește crearea unui cadru propice spre valorificarea creațiilor individuale și colective, în care arta facilitează comunicarea și încurajează empatia.
Copiii găzduiți în centrele administrate de DGASPC SECTOR 5 vor participa la o serie de ateliere, în cadrul cărora vor deprinde diferite mijloace de combatere a bullying-ului.
Îndrumați de specialiști în artele spectacolului, scriere creativă, arte plastice, art-terapie și consiliere psihologică, beneficiarii direcți ai proiectului vor învăța cum să gestioneze situațiile neplăcute cu care iau contact mult prea des și cum să reușească să le evite.
Atelierele vor fi susținute de o echipă de experți, iar aceștia vor petrece câte trei săptămâni în fiecare centru implicat în proiect.
Primele două săptămâni de lucru vor fi dedicate scrierii creative și teatrului, dublate de activități de consiliere psihologică și art-terapie. În cadrul acestor ateliere, copiii vor avea posibilitatea de a realiza, sub îndrumarea coordonatorilor, mai multe texte și exerciții de interpretare pornind de la situații de bullying reale sau fictive.
Textele elaborate în cadrul atelierelor de scriere creativă vor fi utilizate ulterior în cadrul atelierului de arte plastice, unde copiii vor avea posibilitatea să își transforme textele/poveștile în colaje.
Acestea din urmă vor fi cuprinse în câte un album intitulat „Poveștile care ne fac bine”. Concret, fiecare filă va fi dedicată unui participant și va cuprinde colajul realizat de acesta.
Mai apoi, 24 de povești selectate de un juriu format dintr-un regizor de teatru, un scenarist, un psihoterapeut și un reprezentant al Teatrului Ion Creangă vor fi incluse în „Manualul de bine”.
Această publicație tipărită va conține și un set de bune practici care să vină în sprijinul tuturor celor care întâmpină direct sau indirect fenomenul de bullying.
Pe baza uneia dintre poveștile cuprinse în „Manualul de bine” se va elabora un scenariu potrivit reprezentării scenice. Echipa de creație (regizor, dramaturg și scenograf) va organiza un casting cu scopul de a contura distribuția mixtă a spectacolului. Personajele vor fi interpretate atât de actorii teatrului, cât și de copiii din centrele implicate în proiect.
Teatrul are puteri nebănuite, iar eu cred cu tărie că arta în general reprezintă un instrument foarte util în lupta contra stigmatizărilor impuse social. Cu această dorință și cu credința că putem face bine copiilor din medii defavorizate am pus la cale proiectul Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru. Tema proiectului o reprezintă fenomenul tot mai întâlnit și mediatizat în spațiul public – bullying-ul, și, din păcate, acesta este foarte prezent în rândul copiilor și tinerilor care se află în evidența centrelor sociale. Proiecul are menirea, în primul rând, de a-i ajuta pe copii să lupte împotriva bullying-ului, iar, în al doilea rând, ne ajută pe noi ceilalți să înțelegem mai bine fenomenul și repercusiunile lui.
Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului Ion Creangă:
TEATRUL ION CREANGĂ
Teatrul Ion Creangă este o instituție publică de cultură, care de-a lungul celor 57 de ani s-a implicat în multiple campanii sociale: fie a organizat tabere sau turnee de teatru pentru copii din zone defavorizate, fie s-a alăturat unor inițiative cu care a rezonat. În același timp, din dorința de a răspândi spiritul civic în rândul micilor spectatori, teatrul a organizat și evenimente caritabile în care copiii s-au transformat în „spiriduși” pentru alți copii.
DGASPC SECTOR 5
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 este o instituție publică de interes local care are drept scop aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dezabilități, precum și a persoanelor, grupurilor sau comunităților aflate în nevoie socială. De asemenea, are rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale. În calitatea sa de instrument prin care să asigure asistență socială și protecție copilului, DGASPC SECTOR 5 a implementat numeroase proiecte și programe sociale, printre care și proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.
AFCN
Administrația Fondului Cultural Național este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 10 ani. Înființată în 2005, AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție. Misiunea Administraţiei Fondului Cultural Naţional este să finanțeze proiecte ce susțin creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură.
*Proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Teatrul Ion Creangă este o instituție publică de cultură subordonată Primăriei Capitalei și Consiliului General al Municipiului București.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN);
Partener principal: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5);
Parteneri: Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Editura Didactica Publishing House, Presto Pizza;
Parteneri media: Radio Europa FM, Radio România Cultural, Radio București FM, Agerpres, Zile și Nopți, Spotmedia, GoKid, Forbes Kids, Paptot, Qbebe, Modern Dads, Cult-ura.ro;
Proiect recomandat de Radio Itsy Bitsy FM.