Va fi detronat Cîţu? Primele reacţii din PNL

Va fi detronat Cîţu? Primele reacţii din PNL
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Florin Cîțu nu pare că va mai rezista mult timp în fruntea PNL. Surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că joi sau vineri începe operațiunea de debarcare a acestuia din funcție.

Deocamdată este destul de linişte. Singurii care s-au pronunţat pe subiect sunt eurodeputatul Gheorghe Falcă şi deputatul Ben Oni-Ardelean.

Falcă afirmă că preşedintele PNL şi cei patru prim-vicepreşedinţi ar trebui să spună în interiorul formaţiunii dacă au ceva de spus şi să-şi lămurească modul de lucru. "Personal, nu-mi doresc un congres extraordinar", susţine el.

Gheorghe Falcă a declarat, la RFI, că nu a semnat vreun document prin care i se cere demisia lui Florin Cîţu.

ADVERTISING

"De confirmat nu am cum să confirm, pentru că nu am semnat un astfel de document. Aseară am văzut şi eu informaţia în presă cu referire la acest document şi am sunat la câţiva colegi, dar nu mi-au răspuns", a afirmat europarlamentarul.

Întrebat dacă, în opinia sa, Florin Cîţu trebuie să demisioneze, Falcă a răspuns: "Dacă o să am de spus ceva, o să-i spun în privat".

Întrebat în continuare dacă există o nemulţumire în partid faţă de activitatea lui Florin Cîţu ca preşedinte al PNL, reproşându-i-se că face opoziţie la PSD în interiorul coaliţiei şi declaraţii care nu corespund liniei partidului.

"Acum, eu cred că coaliţia a reuşit să treacă cu bine prin micile lor dispute. Încă în coaliţie partidele îşi anunţă înainte obiectivele şi apoi le discută în coaliţie. Dacă ar trebui să modificăm ceva, ar trebui să modificăm procedura de lucru în coaliţie, adică să se întâlnească întâi coaliţia luni dimineaţă şi apoi partidele. În momentul în care se întâlnesc prima dată partidele politice, ele fac declaraţii, îşi prezintă programele şi apoi le dezbat în coaliţie şi atunci, normal, se văd diferenţele", a susţinut Falcă.

ADVERTISING

El a fost întrebat şi dacă este cel mai potrivit moment pentru ca PNL să-şi schimbe preşedintele.

"Cred că în acest moment noi avem o direcţie bună, coaliţia este apreciată la nivelul Bruxelles-ului. România este într-o apreciere totală pentru modul în care ne-am comportat cu refugiaţii. Din punct de vedere al securităţii naţionale, o grupă de luptă se realizează încă în România. Extern, suntem foarte bine văzuţi. Acum, intern, luptele interne atât în partide, cât şi în coaliţie pot să genereze astfel de evenimente", a afirmat europarlamentarul.

Întrebat dacă îşi doreşte un congres extraordinar, Falcă a replicat: "Nu, evident, personal, nu-mi doresc un congres extraordinar".

ADVERTISING

La remarca potrivit căreia acest lucru înseamnă că-l susţine pe Florin Cîţu ca preşedinte al PNL, Falcă a spus: "Nu, asta înseamnă că nu-mi doresc în acest moment să avem un congres şi eu cred că preşedintele partidului, cei patru prim-vicepreşedinţi, dacă au ceva de spus, să spună în interior şi să-şi lămurească modul de lucru".

"E timpul sa schimbăm macazul”

La rândul său, deputatul PNL Ben Oni-Ardelean a scris, joi, pe Facebook, că partidul are nevoie urgenţă de un restart şi că bâjbâiala îi va costa pe toţi.

"E timpul sa schimbăm macazul”, a mai spus parlamentarul liberal în postare.

”Partidul Naţional Liberal are nevoie urgentă de un restart! Dezbaterile valorice, strategia şi viziunea politică trebuie să cuprindă toate entităţile care contribuie la o gandire politică coerentă, pragmatică şi realistă. Suntem obligaţi să nu ne abatem de la valorile creştin-democrate, având o responsabilitate imensă in faţa ţării”, a scris deputatul.

El a continuat: ”Bâjbâiala ne va costa pe toţi. Trebuie să ne ridicăm de jos şi să luptăm mai uniţi ca niciodată pentru România! E singura variantă! E timpul să schimbăm macazul!”

Debarcarea lui Cîţu

Surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că prim-vicepreședinții PNL îi vor prezenta lui Cîtu o scrisoare semnată de mai mulți lideri ai partidului în care i se va cere să demisioneze.

Dacă refuză, este pregătită organizarea de birouri politice județene în toată țara. În cadrul lor ar urma să fie convocat Consiliul Național care, la rându-i, să convoace congresul.

PNL are 4 prim-vicepreședinți: Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan.

Sursele Spot au mai spus că există deja în plan și numele celor care ar urma să preia șefia partidului. Astfel, președinte ar urma să fie premierul Nicolae Ciucă, iar Lucian Bode, secretar general.

La acest moment, secretar general este Dan Vîlceanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇