Majoritatea medicilor ruși nu ar accepta să le fie administrat noul vaccin împotriva COVID-19 produs în ţara lor, din cauză că nu există suficiente date despre acesta și pentru că a fost aprobat foarte rapid, arată un sondaj realizat pe mai mult de 3.000 de profesioniști din domeniul medical.
Rusia a anunțat că a dezvoltat în această săptămână primul vaccin antiCovid din lume și că va fi administrat voluntarilor, printre care se află și medici, relatează Reuters.
Vaccinul, denumit „Sputnik V”, ca omagiu pentru primul satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică în 1957, încă nu a fost pus la vânzare, iar unii oameni de știință se tem că Moscova poate pune prestigiul național înaintea siguranței oamenilor.
Așadar, sondajul făcut pe 3.040 de medici și specialiști din domeniul sănătății, realizat de aplicația mobilă „Manualul medicului” și citat vineri de cotidianul RBC, a arătat că 52% dintre ei nu sunt pregătiți să fie vaccinați.
24,5% au declarat că ar fi de acord să li se administreze vaccinul și doar o cincime dintre respondenți au spus că ar recomanda vaccinul pacienților, colegilor sau prietenilor.
Vaccinul a fost aprobat înainte de studiile care ar implica în mod normal mii de participanți, cunoscute ca faza III. Astfel de studii sunt de obicei considerate esențiale pentru ca un vaccin să obțină aprobare.
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, a fost sigur și că i-a fost administrat uneia dintre fiicele sale.
Ministrul Sănătății, Mikhail Murashko, a respins temerile transmise de unii experți cu privire la aprobarea rapidă a medicamentului de către Moscova ca fiind „fără temei”.