Mina de război care a apărut luni în apele româneşti ale Mării Negre și ulterior a fost distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020.
Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme, a declarat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, cpt.cdor. Daniel Gheorma.
El a precizat că a fost pentru prima oară când este distrusă o mină reală.
“La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma.
Comandantul a subliniat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei.
“Sunt raportate mine în zona de litoral a Turciei, la o distanţă de şase mile marine. De asemenea, a fost raportată o mină în intrarea pe canalul Istanbul şi distrusă de Forţele Navale Turce. Există avertizări de pe navele care tranzitează această zonă să evite şi să întărească observarea vizuală”, a precizat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”.
El a explicat că misiunea a fost una cu grad ridicat de risc.
“Misiunea a fost una cu grad de ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale.
S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active.
Foto: Ministerul Apărării