Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, vineri, extrădarea în SUA a doi români. Primul dintre aceştia conducea o reţea de trafic de persoane în România, SUA şi Mexic. Al doilea era hacker şi acţiona la New York.
Ministrul Vela a anunţat în această dimineaţă că doi cetăţeni români care au comis infracţiuni internaţionale vor fi extrădaţi în SUA.
„Asistăm la un act ce ţine de extrădarea a doi cetăţeni capturaţi în România de forţele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, care au comis infracţiuni internaţionale.
Este vorba despre un cetăţean din vârful unei reţele de trafic de persoane, în România, Mexic şi Statele Unite ale Americii. Extrădarea vine după o decizie a Curţii de Apel Craiova”, a spus, vineri, Marcel Vela, prezent pe Aeroportul Internaţional Otopeni „Henri Coandă”, acolo unde a avut loc operaţiunea de extrădare a celor doi suspecţi de infracţiuni internaţionale.
Prima extrădare: Un interlop din Craiova
Concret, capul reţelei de trafic de persoane este Luigi Cristinel Popescu, de 51 de ani, cunoscut drept unul dintre "exponenţii lumii interlope din Craiova".
„În baza art. 57 alin. 5 şi 6 din Legea nr. 302/2004 republicată cu referire la art. 13 alin. 1 din Legea nr. 111/2008, menţine măsura arestării în vederea predării a persoanei extrădate Popescu Luigi Cristinel, pe o durată de 15 zile, începând cu data de 09.08.2020 până la data de 23.08.2020, inclusiv", scrie în ultima soluţie pronunţată de Curtea de Apel Craiova, pe 6 august 2020.
Pe 25 iunie 2020, instanţa a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane- Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Sud al Statului California, moment la care a fost emis şi un mandat de arestare pe numele celui zis "Luis".
Practic, membrii grupării conduse de "Luis" au racolat, de-a lungul anilor, persoane de etnie rromă din Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea şi le-au facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre SUA şi Mexic, cerând de la fiecare dintre aceştia aproximativ 8.000 de dolari.
Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, aproximativ 300 dintre acestea fiind depistate ulterior în Mexic. Membrii grupării ar fi obţinut din activitatea infracţională peste 1 milion de dolari.
A doua persoană extrădată e un hacker
Cea de-a doua persoană predată autorităţilor americane este un bărbat care a comis infracţiuni informatice, cibernetice şi furt de identitate, la nivel internaţional.
Numele său este Andrei Răzvan Rusu, acesta fiind acuzat de skimming, activitate prin care obţinea în mod fraudulos datele stocate pe banda magnetică a unui card bancar.
„Această operaţiune are loc în colaborare cu Ministerul de Interne, Interopol şi tot ce înseamnă cooperare poliţienească internaţională. Oficialii din Statele Unite ale Americii au venit pentru a-i prelua pe cei doi cetăţeni care au comis infracţiuni”, a mai spus Marcel Vela azi, reamintind că MAI este cu ochii pe infractori, oriunde s-ar afla ei.