Întrebat despre posibila extindere a sancţiunilor la adresa Rusiei în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în acest moment acest lucru nu este realist.
El a subliniat că Uniunea Europeană este hotărâtă să renunţe gradual la importul de energie din Rusia.
„Principiul pe care am mers tot timpul când am hotărât pachete de sancţiuni a fost ca aceste sancţiuni să aibă, în primul rând, şi efectul cel mai puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră şi atunci este clar că nu putem să aplicăm sancţiuni care, până la urmă, sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia.
Au existat tot felul de discuţii pro şi contra, fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală pentru un pachet de sancţiuni pe energie, însă da, discuţii s-au purtat, dar ştim foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puţin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul şi petrolul rusesc şi atunci este clar că în acest moment nu este realist să impunem sancţiuni pe această zonă.
Dar, pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunţăm gradual şi cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situaţii chiar ani de zile, dar suntem hotărâţi să facem acest lucru, cum suntem hotărâţi să renunţăm tot mai mult la resurse fosile şi să trecem pe energii regenerabile", a spus şeful statului.
El a fost întrebat cu privire la declaraţia recentă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, care anunţat că îşi doreşte ca statele care nu au fost prietenoase cu Rusia să plătească gazul în ruble.
"Contractele sunt contracte şi nu cred că se va merge mai departe pe această linie", a replicat Iohannis.
El a arătat că în discuţiile cu preşedintele Biden a fost abordat şi subiectul energiei.
"Măsurile sunt cele pe care tocmai le-am enunţat: renunţarea graduală la importul de gaze şi de petrol din Rusia şi trecerea pe alţi furnizori, în paralel reducerea la modul general a dependenţei Uniunii Europene de aceşti purtători de energii fosile, adică gaz, petrol şi înlocuirea cu regenerabile sau în cazul nostru, al României, de exemplu, cu nuclear, dar foarte important, preşedintele Biden a spus că în Statele Unite se va creşte producţia de gaz şi petrol, în aşa fel încât poate să furnizeze pentru Europa aceste resurse, până când, sigur, regenerabilele sau energia nucleară sunt suficient de bine dezvoltate pentru a renunţa gradual", a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European. Joi, şeful statului a participat la summit-ul extraordinar al NATO. La ambele reuniuni a participat şi preşedintele SUA, Joe Biden.
Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor