A 29-a zi de război a fost marcată în special de reuniunile liderilor occidentali chemați la Bruxelles pentru Summit-ul NATO, G-7 și Consiliul European, la care șefii de state și de guverne au dovedit încă o dată că sunt uniți și solidari cu Ucraina.
Pe front, operațiunile militare au continuat, în paralel cu negocierile politice care se purtau la mii de kilometri distanță. Astăzi s-a făcut primul schimb de prizonieri militari între cele două țări aflate în război.
Adunarea Generală a ONU a adoptat a doua rezoluție prin care condamnă invazia Rusiei și îi cere să se oprească. Doar 5 state au fost de partea Rusiei, printre care și Coreea de Nord, care a găsit de cuviință că azi este un bun prilej să reamintească Occidentului că testează, din când în când, câte o rachetă intercontinentală.
Multe întrebări și declarații au avut ca subiect riscul declanșării unui atac chimic sau biologic din partea Rusiei, dar președintele Iohannis și ministrul Dîncu ne-au asigurat că deocamdată nu există acest pericol.
Peste 400.000 de ucraineni ar fi fost deportați în Rusia, printre care și peste 80.000 de copii, spun autoritățile ucrainene, în timp ce Moscova susține că ei și-au părăsit casele de bunăvoie, alegând să trăiască în Rusia de acum înainte.
Mărinimoasă, Moscova a anunțat că de mâine deschide un coridor umanitar pentru zecile de nave din 15 țări care sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Încă de dimineață președintele Zelenski a făcut un apel către întreaga planetă să protesteze azi, când se împlineşte o lună de la startul invaziei.
„Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”, a transmis Zelenski.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din a 29-a zi de război:
23:57 - La finalul reuniunii de azi a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a subliniat unitatea de care au dat dovadă statele participante în susținerea arătată Ucrainei.
Răspunzând la întrebarea pusă de un jurnalist, președintele a subliniat că ”nu există niciun indiciu concret că ar exista altă țintă decât Ucraina”, în planul Rusiei, adăugând: "Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă".
23:50 - Rusia anunță că vrea să deschidă un coridor umanitar pentru 67 de nave internaţionale din 15 țări care sunt blocate în porturile ucrainene. "Subliniem încă o dată că Federaţia Rusă nu prezintă niciun pericol pentru libertatea navigaţiei civile", a susținut șeful Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev.
23:38 - Preşedintele Belarus-ului, Alexander Lukaşenko, țară complice Rusiei, avertizează că propunerea Poloniei de trimitere a unei misiuni internaţionale de menţinere a păcii în Ucraina ar putea declanşa al treilea Război Mondial și că ”situaţia este foarte serioasă şi foarte tensionată”, informează AP.
23:12 - Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că deși Rusia a amenințat cu utilizarea armei chimice, e ”puțin probabil” să se întâmple asta, așa că populația nu trebuie să intre în panică (Detalii aici).
22:35 - Ucraina acuză Moscova că a luat sute de mii de ”prizonieri”, forțând peste 400.000 de ucraineni să se mute din casele lor în Rusia, scopul urmărit fiind acela de a utiliza ”ostaticii” pentru a pune presiune pe Kiev ca să cedeze, relatează AP.
Avocatul Poporului din Ucraina, Ludmila Denisova, a declarat că 402.000 de ucraineni, inclusiv 84.000 de copii, au fost duși de acasă împotriva voinței lor. Kremlinul a avansat un număr aproape identic al ucrainenilor relocați, dar a susținut că ei au vrut să vină în Rusia, fiind din regiunile controlate de filo-ruși.
22:00 - Prima reacție a Rusiei la deciziile de azi ale susținătorilor Ucrainei a venit prin gura Mariei Zaharova, care a spus că SUA sunt incapabile să tolereze faptul că Rusia este o ţară care ia propriile decizii suverane şi care îşi poate urma o politică independentă.
Reprezentanta diplomaţiei ruse a acuzat NATO că urmează orbeşte interesul Statelor Unite de a ţine sub control Rusia și a descris summitul extraordinar al NATO, desfăşurat joi la Bruxelles, drept nimic altceva decât o ''şedinţă pentru propria sa spălare pe creier''.
21:20 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ar fi de acord să trimită circa 15-20 de angajaţi la centralele nucleare Cernobîl şi Zaporojie dacă Rusia și Ucraina ajung la un acord cu privire la garantarea siguranţei la acele instalaţii nucleare, a declarat un oficial american, după o discuție purtată cu directorul AIEA, informează Reuters.
21:00 – Rusia și Ucraina au făcut primul schimb de prizonieri militari, anunță vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk.
Vicepremierul a explicat că schimbul s-a făcut ca urmare a ordinului dat de președintele Zelensky. 10 ocupanți ruși au fost trimiși părții inamice, iar 10 militari ucraineni au fost salvați. De asemenea, 11 marinari civili ruși capturați în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră au fost dați la schimb pentru 19 civili ucraineni, membri ai unui echipaj naval deținut de Moscova.
Despre schimburi de civili s-a mai vorbit la începutul săptămânii, dar nu au fost confirmate decât parțial de Ucraina.
20:36 - Ucraina expulzează aproape tot stafful din ambasada Belarusului, țară considerată complice Rusiei și care a votat azi împotriva rezoluției ONU.
20:34 - Bombardamente intense sunt înregistrate la această ora la Kiev. Se pare că a fost lovit un depozit de carburant.
20:30 - Emmanuel Macron a spus că la summit-ul G-7 s-a vorbit despre solidaritate în ceea ce priveşte gestionarea milioanelor de refugiaţi din Ucraina, despre solidaritate în domeniul energiei, dar şi despre solidaritate alimentară, și a avertizat că ”suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent”.
19:40 - Răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști, Joe Biden a spus ca el crede că Rusia ar trebui exclusă din G20, dar a dezvăluit că subiectul a fost discutat și Indonezia se opune, alături de alte state. Președintele american a mai spus și că el ar dori ca Ucraina să participe la G-20 ca observator.
19:34 - Joe Biden anunță că SUA oferă echipamente militare și muniție Ucrainei în valoare de 2 mld de dolari.
”Putin se baza pe disensiunile din NATO. Dar NATO nu a fost niciodată mai unită ca azi. Putin primește fix invers față de ceea ce se aștepta când a invadat Ucraina”, a subliniat Joe Biden la finalul reuniunii G-7.
19:15 - Liderii G-7 își exprimă deplina susținere pentru ”guvernul și poporul ucrainean” și cer Rusiei să înceteze cu amenințările și dezinformările privind utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare (Detalii aici).
18:54 - SUA ar putea primi până la 100.000 de refugiați ucraineni, pentru a ”ameliora presiunea asupra ţărilor gazdă europene”.
18:42 - Adunarea generala a ONU a votat cu o largă majoritate un apel la Rusia să înceteze imediat războiul din Ucraina și să ofere acces la ajutor umanitar ucrainenilor precum și protecție civililor. Rezoluția, propusă de Ucraina și aliații săi, a primit 140 de voturi pentru, 5 împotrivă (Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritrea și Belarus), iar 38 de state s-au abținut. Este al doilea vot covârșitor de susținere a Ucrainei, după cel din 2 martie, care a condamnat Rusia pentru invazia în Ucraina.
18:35 - SUA au sancţionat 48 de companii ruseşti din domeniul apărării şi 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, Duma ca instituție, precum şi pe directorul general al Sberbank, cea mai importantă instituţie financiară din Rusia (Detalii aici).
17:58 - Celebrul actor britanic Orlando Bloom, care în 2009 a fost desemnat ambasador UNICEF, a venit în Republica Moldova pentru a sprijini refugiații ucraineni. „De la începutul războiului din Ucraina, un copil a devenit un refugiat aproape în fiecare secundă”, a subliniat acesta pe contul său de Instagram, relatează Jurnal.md.
17:30 - Ministrul Apărării din China dezminte categoric că țara sa ar fi știut dinainte despre intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarația vine în contextul în care s-a vehiculat în presă că Moscova a așteptat sfârșitul Jocurilor Olimpice din China înainte de a ataca Ucraina, relatează The Guardian.
17:18 - Dmitri Peskov a confirmat că Anatoli Ciubais a demisionat din postul de emisar al lui Vladimir Putin însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice, dar a spus ca la Kremlin ”nu se știe nimic” despre faptul că el s-ar opune invaziei din Ucraina.
El a mai explicat că cei care sunt numiţi prin decret prezidenţial îi trimit scrisori de demisie direct președintelui Putin și că Ciubais a lucrat ca voluntar, nu a fost angajat la Kremlin.
17:13 - Kremlinul anunță că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu (66 de ani), care nu mai apăruse public din 11 martie (lucru ce a dat naștere la speculații, mai ales pe rețelele sociale) nu are probleme de sănătate, relatează dpa.
Mass-media din Rusia, citată de Reuters, a și difuzat, demonstrativ, o înregistrare video cu Șoigu îmbrăcat în civil, la o ședință cu Putin și alți oficiali de la Moscova. În plus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că ministrul Șoigu e foarte ocupat și nu are timp de ieșit în presă.
17:05 - Republica Cehă a aprobat desfăşurarea de cel mult 650 de soldaţi pe teritoriul Slovaciei, ţară parteneră în cadrul NATO și care are o frontieră comună cu Ucraina de circa 100 de km, informează dpa. Operațiunea ar urma să fie finalizată în iunie 2023, iar costul estimat este de circa 23 de milioane de dolari.
17:02 - Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture „brigăzii internaționale” de luptători străini a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.
16:07 - Președintele american Joe Biden a declarat că alianța NATO a convenit să înființeze patru noi grupuri de luptă în Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria.
„De acum și până la summitul NATO din iunie, vom dezvolta planuri pentru forțe și capacități suplimentare pentru a consolida apărarea NATO”, spune Biden.
Într-o declarație după summitul liderilor NATO, Biden a spus că înființarea de noi grupuri de luptă este „un semnal puternic că vom apăra și vom proteja în mod colectiv fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
Biden a spus că SUA vor continua să-l sprijine pe președintele Zelenski și guvernul său cu „cantități semnificative și tot mai mari de asistență de securitate pentru a lupta împotriva agresiunii ruse și pentru a le susține dreptul la autoapărare”.
15:30 - Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat deciziile luate la summitul extraordinar al Alinaței de la Bruxelles, de joi. El spune că armata Ucrainei va fi ajutată în continuare și va primi rachete antitanc și antiaeriene eficiente.
În plus, NATO va pregăti Ucraina pentru a detecta și combate atacuri radiologice, chimice sau biologice.
13:44 - Președintele Zelenski s-a adresat liderilor prezenți la summitul NATO, într-un mesaj înregistrat în prealabil, în care a cerut sporirea ajutorului militar pentru țara sa împotriva forțelor ruse.
Zelenski a avertizat că Rusia va viza în continuare membrii alianței din Europa de Est, inclusiv Polonia, relatează Reuters.
Rusia „vrea să meargă mai departe. Împotriva membrilor estici ai NATO. Statele baltice. Polonia cu siguranță”, a spus el.
13:38 - Active rusești în valoare de aproximativ 5,75 miliarde de franci elvețieni (5,62 miliarde de euro) din Elveția au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor, a declarat un oficial guvernamental elvețian. În total, rușii au în băncile elvețiene aproape 200 de miliarde de euro, conform estimărilor.
13:30 - Posturile de televiziune ucrainene Rada TV și Espreso pot fi retransmise de operatorii din România fără niciun acord prealabil, la solicitarea autorităților din Ucraina, cu aprobarea CNA.
13:05 - Primarul localității ucrainene Melitopol, Ivan Fedorov, răpit de ruși și apoi înlăturat de conducerea orașului și înlocuit cu un edil prorus, a acuzat joi că toate colegiile din oraș au fost obligate să se redeschidă cu predare în limba rusă.
12:49 - Trupele ruse ar fi cucerit joi orașul Izium din estul Ucrainei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.
12:46 - Președintele Zelenski s-a adresat parlamentului suedez și a spus că Ucraina merită să fie membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
„Nu luptăm doar pentru poporul Ucrainei, ci pentru securitatea Europei și am arătat că merităm să fim un membru cu drepturi depline al UE”, a spus el.
12:30 - Explozia din portul Berdiansk, de joi dimineață, a fost pe marea navă militară rusă pentru desant Orsk, care a fost distrusă de armata ucraineană (detalii).
11:43 - Polonia a blocat conturile bancare ale Ambasadei Rusiei la Varșovia, pe motiv că ar fi finanțat „activități teroriste”.
Ieri, Polonia a declarat că expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile secrete ruse, o afirmație pe care Rusia o neagă.
11:38 - Guvernul Marii Britanii anunță că a aplicat 65 de noi sancțiuni împotriva Rusiei „vizând industriile strategice, băncile și elitele de afaceri”.
Sunt vizate inclusiv Căile Ferate Ruse și compania de apărare Kronshtadt, principalul producător de drone rusești. Grupul Wagner – organizația de mercenari ruși care ar fi însărcinată cu asasinarea președintelui Zelenski – a fost de asemenea sancționat.
Alte șase bănci sunt vizate, inclusiv Alfa Bank ai cărei cofondatori includ oligarhii sancționați anterior Mikhail Fridman, Petr Aven și German Khan. Cel mai mare producător de diamante din lume, Alrosa, este, de asemenea, sancționat.
10:58 - Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, care poate acum să înceapă.
Mai devreme a sosit și președintele Klaus Iohannis, care le-a spus jurnaliștilor că România este apărată, nu există temeri privind Republica Moldova, dar e nevoie de arme moderne și de trupe NATO pe flancul estic. ”Nu mai merge doar cu un tanc și un camion”, a spus Iohannis.