Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitarea ca poliție politică.
Hotărârea va fi una definitivă.
Practic, instanţa supremă a respins recursul formulat de Băsescu faţă de decizia din 2019 a Curţii de Apel Bucureşti.
"Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.
Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal", precizează Înalta Curte în decizia de azi.
Instanţa de fond a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte a colaborat cu Securitatea comunistă.
Asta după ce CNSAS a stabilit anterior că Traian Băsescu și-a turnat colegii de facultate. Numele conspirativ folosit era ”Petrov”. Documentele depuse în instanţă de Consiliu au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel.
Fostul preşedinte are de gând acum să îşi caute dreptatea la CEDO.
"Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, aşa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO", a scris Băsescu, miercuri, pe Facebook.
În apărarea sa, Băsescu spunea în 2019 că niciun student de la Institutul de Marină nu se ducea la ofiţerul de contrainformaţii, ci era chemat. “Mă obliga legea să-i răspund. (...) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat”, a spus Băsescu.
“Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a mai apărat fostul preşedinte.