Rusia susține că a utilizat rachete hipersonice în Ucraina UPDATE SUA confirmă

Rusia susține că a utilizat rachete hipersonice în Ucraina <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> SUA confirmă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră, relatează AFP şi EFE.

Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

"La 18 martie, complexul aeronautic 'Kinjal' cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

ADVERTISING

UPDATE - Oficialii SUA au confirmat faptul că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, anunță CNN. Americanii au putut să urmărească lansarea, au spus sursele citate de jurnaliști. Lansarea a avut rolul de a testa armele și de a trimite un mesaj, au adăugat sursele.

Război în Ucraina. Ziua 24 Vezi desfășurarea evenimentelor

În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalaţii militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.

"În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene", a spus Konaşenkov.

ADVERTISING

Armata rusa a lovit vineri pentru prima dată o ţintă în vestul Ucrainei, unde a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparaţii din apropierea aeroportului din Lviv, potrivit surselor oficiale.

Ce sunt rachetele balistice hipersonice "Kinjal"

Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina şi Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciţii de la primul test reuşit în 2018.

Rachetele balistice hipersonice "Kinjal" şi rachetele de croazieră "Zircon" aparţin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Putin le califică drept "invincibile".

ADVERTISING

Testate cu succes în 2018, 'Kinjal' ('pumnal', în limba rusă) şi-a atins toate ţintele în timpul testelor la o distanţă de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă Mig-31.

Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depăşească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa. 

Ce pagube au făcut ucrainenii

Bilanțul ultimelor 24 de ore de război arată că forțele ucrainene au respins înaintarea invadatorilor la Harkov, au doborât 12 ținte aeriene și ar fi ucis un locotenent rus. Pe de altă parte, Ministerul ucrainean al Apărării spune că a pierdut temporar accesul la Marea Azov, dar nu se știe încă dacă a fost recuperat.

Astfel, forţele ucrainene au lansat un contraatac de succes în apropierea oraşului Nikolaev din sudul încercuit. Astfel, a fost nevoită să se retragă circa 10 kilometri spre Herson, potrivit unui raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

Mai mult, în ultimele ore, forţele armate ale Ucrainei au anunţat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puţin 12 ţinte aeriene ruseşti - două avioane, trei elicoptere, trei drone şi patru rachete de croazieră, transmite BBC.

Rapoartele locale care citează un consilier al şefului biroului preşedintelui au adăugat că forţele armate au lovit şi aerodromul Cernobaievka, unde Rusia şi-a plasat o parte din flota sa - pentru a şasea oară.

Totodată, Statul Major a anunţat că un locotenent rus a fost ucis la Cernobaievka, acesta fiind locotenent Andrei Mordvişev, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse.

Totuși, Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov. Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇