Tot mai multe companii occidentale din diverse domenii de activitate se retrag din Rusia, delimitându-se astfel de regimul Putin care a decis invadarea Ucrainei, relatează BBC, prezentând o listă cu cele mai cunoscute branduri de care rușii nu se vor mai putea bucura.
”Cu 30 de ani în urmă, comunismul s-a prăbușit în Uniunea Sovietică, iar firmele vestice și-au făcut simțită prezența în Rusia. Venirea lor simboliza debutul unei noi ere, pe parcursul căreia rușii au fost consumatori de McDonald’s, purtători de jeanși Levi și deținători ai unor produse de lux”, comentează BBC.
Pe lista întocmită de britanici sunt trecute, grupate pe domenii, principalele companii care au decis să sancționeze Rusia pentru atrocitățile comise în Ucraina. Separat sunt menționate și brandurile care nu s-au raliat acestui demers.
Fast-food și băuturi:
McDonald's (850 de restaurante), Coca-Cola, Starbucks (100 cafenele) și Heineken au făcut cele mai recente anunțuri privind suspendarea activității în Rusia.
De asemenea, Pepsi și-a oprit producția și vânzările, dar cei 20.000 de angajați continuă să ofere alte produse.
Companiile Nestle, Mondelez, Procter & Gamble și Unilever și-au suspendat investițiile, dar au anunțat că vor continua să ofere produsele esențiale.
Retail:
Marile firme de cosmetice L'Oreal și rivala Estee Lauder și-au închis magazinele și au oprit vânzările online. Estee Lauder, care include și brandurile Michael Kors, DKNY, Clinique și Bobbi Brown, era prezentă de circa 30 de ani în Rusia, unde avea unele dintre cele mai mari vânzări.
Acesta este și motivul pentru care unele dintre firme, inclusiv Burberry și Chanel, au anunțat doar suspendarea activității și închiderea temporară a magazinelor, nedorind să ”ardă toate punțile”.
În timp ce marii retaileri H&M sau Zara au decis suspendarea vânzărilor în Rusia, din cauza ”tragicelor evoluții” înregistrate în Ucraina, alte branduri, cum ar fi Nike, au spus că deocamdată nu mai pot garanta livrarea de produse către clienții din Rusia.
Ikea a anunțat suspendarea vânzărilor, în timp ce Levi's, brandul devenit simbol după căderea URSS, și-a închis magazinele, spunând că ”orice aspect legat de business este pe plan secund față de suferințele umane prin care trec atâția oameni” în Ucraina.
Tehnologie:
Samsung, liderul vânzărilor de smartphone-uri în Rusia, și-a suspendat livrările către această țară, dar nu a precizat dacă își închide magazinele.
Companiile japoneze Sony și Nintendo au suspendat, de asemenea, livrările consolelor de jocuri. În plus, Sony a suspendat și lansarea jocului "Gran Turismo 7".
Compania Apple a oprit vânzarea produselor sale în Rusia, închizându-și magazinele, și a limitat anumite servicii, cum ar fi Apple Pay și Apple Maps, anunțând că nu dorește să fie asociată cu ”actualul regim din Rusia și cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”.
Inundate de dezinformări, anumite companii au restricționat accesul mass-media care susține Kremlinul la rețelele de socializare.
Consultanță:
Toate cele 4 companii importante - Deloitte, KPMG, EY și PricewaterhouseCoopers (PwC) – au anunțat că nu mai acceptă ca partener firme rusești, din cauza invaziei.
Un reprezentant al firmei de consultanță McKinsey a anunțat că această companie nu va mai servi niciun membru al guvernului sau vreunei entități de stat din Rusia, în condițiile în care avea pe lista clienților 21 dintre cele mai mari 30 de companii rusești.
Lista BBC continuă cu marile nume care și-au întrerupt activitatea în Rusia în domeniile:
- Petrol și gaze – BP, Shell, ExxonMobil sau Equinor
- Entertainment – Disney, Warner Bros, Netflix, Pixar
- Finance - Visa, Mastercard, American Express, PayPal, Goldman Sachs
- Mașini - Jaguar Land Rover, General Motors, Aston Martin, Rolls-Royce, JCB
În schimb, Burger King a condamnat acțiunile Rusiei, dar și-a continuat activitatea, iar Marks & Spencer, care are 48 de magazine operate prin intermediul unei francize turcești, a suspendat livrările de produse, dar magazinele sale au rămas deschise.
Pe lista brandurilor care au stat pe gânduri se mai află Yum Brands, care deține KFC și Pizza Hut sau Mr Weafer.
British American Tobacco și-a suspendat activitatea în Ucraina, de teamă că angajații săi ar putea avea de suferit din cauza bombardamentelor, dar nu și în Rusia, țara invadatoare.