Întinerirea este o preocupare constantă a oamenilor de știință, iar experimentele de tot felul dau în sfârșit roade. Oamenii de știință au reușit întinerirea unor cobai și au speranțe că pot face același lucru în cazul oamenilor.
Concret, aceștia au reușit reprogramarea unor celule de la nivelul pielii și rinichilor, întinerind practic aceste organe, relatează Science Alert.
În plus, nu au apărut efecte secundare, iar ”tratamentul” a fost eficient pe termen lung.
În cadrul experimentului, oamenii de știință au intervenit asupra a patru proteine, cu efecte directe asupra ADN-ului: Oct4, Sox2, Klf4 și c-Myc.
Tehnica le-a permis să aducă celulele de la nivelul pielii și rinichilor nu chiar la stadiul de celule stem (cum ar fi putut), dar în orice caz într-un alt moment al evoluției, când acestea erau în plină ”putere”, celule tinere. Practic, acestea au fost parțial reprogramate.
Dacă acestei tehnici ar fi fost supuse suficiente celule din corp, atunci, cel puțin teoretic, întregul ceas ar organismului ar fi fost ”resetat”, acesta fiind întinerit, spun cei implicați în studiu.
Numai că oamenii de știință au vrut să știe efectele pe termen lung. Au făcut experimente pe trei grupuri de cobai: primul a fost tratat timp de o lună, când membrii aveau 25 de luni (echivalentul a 80 de ani, la oameni), al doilea grup a primit ”tratamentul” de la 15 la 22 de luni (echivalentul a 50 – 70 de ani), iar al treilea de la 12 la 22 de luni (echivalentul a 35 – 70 de ani).
În cazul ultimelor două grupuri, efectele au fost vizibile și s-au păstrat, fără a apărea probleme de sănătate, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Aging.