Mii de utilizatori au fost lipsiţi de internet în Franţa şi alte ţări din Europa din cauza unui probabil atac cibernetic asupra unei reţele de satelit care a avut loc la începutul ofensivei ruseşti în Ucraina, transmite vineri AFP.
Potrivit Orange, „aproape 9.000 de abonaţi” ai unui serviciu de internet prin satelit al filialei sale Nordnet din Franţa au fost lipsiţi de internet în urma unui „eveniment cibernetic” care a avut loc pe 24 februarie în cadrul Viasat, un operator de satelit american al cărui client este.
Eutelsat, compania-mamă a serviciului de internet prin satelit bigblu, a confirmat de asemenea vineri seară pentru AFP că aproximativ o treime din cei 40.000 de abonaţi bigblu din Europa (în Germania, Franţa, Ungaria, Grecia, Italia, Polonia) au fost afectaţi de defecţiunea Viasat.
În Statele Unite, Viasat a anunţat miercuri că un "eveniment cibernetic" a provocat "o întrerupere parţială a reţelei" pentru clienţii "din Ucraina şi din alte părţi" ale Europei dependenţi de satelitul său KA-SAT.
Viasat nu a oferit alte detalii, spunând doar că "poliţia şi partenerii de stat" au fost sesizaţi şi "acordă sprijin" anchetei.
Eufemismul "eveniment cibernetic" lasă puţine îndoieli cu privire la faptul că a fost vorba de un atac cibernetic, incidentul fiind confirmat joi de generalul Michel Friedling, care conduce comandamentul spaţial francez.
"De câteva zile, la scurt timp după începerea invaziei, avem o reţea satelitară care acoperă în special Europa şi mai ales Ucraina, care a fost victima unui atac cibernetic, cu zeci de mii de terminale care au fost scoase din uz imediat după acest atac", a indicat el în cadrul unui briefing de presă organizat de ministerul apărării, precizând că vorbeşte despre "o reţea civilă, Viasat".
Specialiştii militari şi cibernetici se tem că războiul ruso-ucrainean va da naştere unor numeroase atacuri cibernetice, un "cyber-Armagedon" cu consecinţe semnificative pentru populaţia civilă din Ucraina şi Rusia, dar şi din restul lumii, printr-un efect de propagare.
Deocamdată, cel mai rău caz pare să fi fost evitat, atacurile observate părând să fie limitate ca efecte şi răspândire geografică.
Companiile de securitate cibernetică au observat atacuri în Ucraina care utilizează un nou virus ce distruge datele şi ale cărui efecte reale sunt puţin cunoscute.
În Rusia, site-urile instituţionale nu mai pot fi accesate din străinătate cu scopul de a fi protejate de atacurile de refuz de serviciu (DOS).
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 10-a zi de război