Un crater în formă de semilună, descoperit în nord-estul Chinei, este cel mai mare crater de impact de pe Pământ care s-a format în ultimii 100.000 de ani.
Craterul Yilan, descoperit în urmă cu peste doi ani în comitatul Xiuyan din provincia de coastă Liaoning, s-a format în urma impactului unei roci spațiale cu Pământul, relatează LiveScience.
Acesta măsoară aproximativ 1,85 kilometri în diametru și s-a format probabil în urmă cu aproximativ 46.000 – 53.000 de ani, după cum arată datarea cu radiocarbon a cărbunelui și a sedimentelor organice de lac din sit, a transmis NASA.
Sub 100 de metri de sedimente de lac și mlaștină stratificate se afla o placă de granit de aproape 320 de metri grosime, granit alcătuit din mai multe fragmente de rocă cimentate împreună într-o matrice. Această rocă poartă urme ale faptului că a fost lovită de un meteorit.
De exemplu, fragmentele de rocă prezintă semne de topire și recristalizare în timpul impactului, deoarece granitul s-a încălzit rapid și apoi s-a răcit. Alte fragmente de rocă au scăpat de acest proces de topire, dar, în schimb, conțin cuarţ, care s-a spart într-un model distinct atunci când roca spațială s-a prăbușit.
Echipa a descoperit, de asemenea, fragmente de sticlă în formă de lacrimă și bucăți de sticlă, străpunsă de mici găuri făcute de bule de gaz. Ambele caracteristici indică, de asemenea, faptul că acolo a avut loc un impact de mare intensitate.
Anterior, Meteor Crater din Arizona a deținut recordul pentru cel mai mare crater de impact cu o vechime mai mică de 100.000 de ani. Acesta are o vechime de aproximativ 49.000-50.000 de ani și măsoară 1,2 km în diametru.