NASA a anunțat că două calote glaciare cândva uriașe au dispărut complet de pe Insula Ellesmere, din Arhipelagul Arctic Canadian.
Oamenii de știință le dădeau, în 2017, o speranță de viață de încă cinci ani. Încălzirea globală le-a topit însă înainte de vreme, cu doi ani mai devreme, arată Live Science.
Zona arctică se încălzește de două ori mai repede decât restul globului. Chiar și așa, nimeni nu se aștepta ca giganții de gheață, cunoscuți sub numele St. Patrick Bay, să dispară atât de repede. Oamenii de știință se declară șocați după anunțul făcut de NASA.
Citește și Nou record de temperatură stabilit la Cercul Arctic. Niciodată nu a mai fost atât de cald!
„Atunci când am vizitat pentru prima oară calotele glaciare, păreau un element permanent al peisajului. Să le văd cum dispar în mai puțin de 40 de ani este pur și simplu șocant”, a explicat Mark Serreze, director la National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din Colorado.
Calotele glaciare sunt un tip de ghețar care acoperă mai puțin de 50.000 de km2 de pământ pe Terra. Aceste formațiuni înghețate se găsesc, de obicei, la altitudini mari în regiunile polare. Pierderea lor nu contribuie doar la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, ci și la scăderea suprafețelor albe de pe Pământ, care reflectă lumina Soarelui. Practic, în lipsa lor, încălzirea globală este și mai accelerată.
Nimeni nu știe cu exactitate cât au fost de mari aceste calote glaciare. În 1959, de exemplu, acestea măsurau 7,5 km pătrați și, respectiv, 3 km pătrați.
În 2017, când calotele au fost studiate din nou, acestea mai aveau doar 5% din mărimea lor anterioară. Autorul principal al studiului de acum trei ani prezicea că aceste două calote vor dispărea complet în următorii cinci ani. Realitatea a bătut, din păcate, prezicerile.
Vezi și Fenomen misterios în Alpi: Gheața a devenit roz!