Trei scenarii pentru invazia Rusiei în Ucraina. Îl pot opri oligarhii pe Putin?

Trei scenarii pentru invazia Rusiei în Ucraina. Îl pot opri oligarhii pe Putin?

Perspectiva unui carnagiu și a evolutiei conflictului din Ucraina pe modelul celui din Afganistan din anii 1980 l-ar putea opri pe Putin.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

Deocamdată, însă, Moscova a profitat de o fereastră de oportunitate și are în față trei scenarii pentru Ucraina, spune Ileana Racheru, doctor în științe politice (Universitatea București) și expert în spațiul ex-sovietic.

Ileana Racheru

Până unde va merge Vladimir Putin?

Aș  vrea să menționez că, dacă Rusia nu ar fi atacat acum Ucraina, armata acesteia ar fi avut mai mult timp la dispoziție pentru reformare, profesionalizare și dotare cu armament provenit, în mare parte, din Occident. Ca urmare, Putin a dorit să profite din plin de această fereastră de oportunitate.

ADVERTISING

În ceea ce privește rezultatele invaziei, acestea pot fi încadrate în mai multe scenarii:

  • Rusia reușește sa instaleze la Kiev un regim politic obedient Moscovei - actiune foarte greu de realizat și aproape imposibil de menținut. Societatea ucraineana este foarte diferită de cea din Rusia, nu este la fel de ușor de controlat. Nu trebuie să uitam faptul că actualul regim din Rusia a ajuns să controleze aproape total societatea în mai mult de 20 ani.

  • Rusia reușește să ocupe o mare parte a teritoriului Ucrainei. Diverși analiști militari ucraineni, ruși sau din SUA susțin că acest scenariu este realizabil, dar Rusia nu va reuși să mențină ocupația și se va confrunta cu un război de gherilă pe care are șanse mari să îl piardă. Deși ucrainenii sunt apropiați din punct de vedere cultural de ruși, o parte din ei chiar vorbesc limba rusă, nu ar fi deloc încântați să trăiască sub dictatura Kremlinului, apreciază în mod sincer democrația neconsolidată practicată în Ucraina independentă.
ADVERTISING

  • Atacuri aeriene asupra Kievului și altor orașe importante din Ucraina, dublate de o invazie și ocupație terestră limitată. Este un scenariu foarte probabil, menit sa pună pe butuci procesul de reforme, investițiile occidentale în Ucraina și să asigure conexiunea terestră a  Crimeii cu Federația Rusă. Dupa anexare, aprovizionarea cu apă a  peninsulei a fost sistată de Kiev, iar aceasta este în curs de deșertificare. Acesta este un scenariu care contribuie și la slăbirea puterii politice de la Kiev, în contextul unei reconstructii disfuncționale post conflict.
ADVERTISING

Își joacă liderul de la Kremlin ultima carte în istorie?

În prezent, în Federația Rusa nu există forțe sau lideri politici care să îl poată înlocui pe Putin.

Nu se discută serios nici macar despre faptul că ar putea să nu mai candideze la alegerile din 2024.

Opoziția politică este în afara Rusiei sau la puşcări, și în mare parte e cvasi-necunoscuta publicului, pentru că nu are acces la mijloacele de informare în masă.

În interiorul regimului politic nu pare să fi fost identificat un succesor al lui Putin.

Cine și cum îl poate opri pe Putin? NATO, SUA sau mai degrabă oligarhii de acasă, care plătesc costul, prin sancțiunile impuse asupra lor?

Cred că elita din jurul lui Putin s-a obișnuit cu sancțiunile.

Dar perspectiva unui carnagiu și a evolutiei conflictului din Ucraina pe modelul celui din Afganistan (URSS a invadat Afganistanul în 1979) din anii 1980 l-ar putea opri pe Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇