Fațada unei clădiri este elementul care atrage cel mai mult atenția, jucând de cele mai multe ori rolul de carte de vizită. Fațada oricărei clădiri poate fi scoasă în evidență prin combinații de culori, prin finisaje exterioare din diverse materiale, decorațiuni inedite sau alte elemente precum ar fi coloane decorative, cornișe, brâuri sau ancadramente de ferestre.
Cum alegi culoarea pentru fațadă?
Dacă vrei ca locuința sau clădirea pe care o proiectezi să iasă în evidență prin culori, poți merge pe strategia contrastelor. Combinațiile de culori pot fi alese în funcție de stilul arhitectural sau chiar de design-ul interior al clădirii pentru a păstra aceeași linie cromatică. Există și recomandări de combinații de culori în funcție de zona în care este construită casa. Spre exemplu, pentru casele din zona mării sau a oceanului se potrivește foarte bine albul cu accente albastre sau turcoaz. Dacă îți dorești să transmiți eleganță, poți alege o fațadă alb-gri sau alb-vișiniu, iar dacă vrei să transmiți multă căldură și o atmosferă primitoare încă din stradă, poți opta pentru o combinație de nuanțe de galben și maro.
Cum alegi elementele decorative?
Profilele decorative din polistiren au rolul de a oferi mai multă personalitate unei clădiri. Există mai multe astfel de elemente decorative:
- coloane decorative care maschează structurile de rezistență ale unei case,
- ancadramente de ferestre care aduc un plus la nivel vizual (pot fi personalizate cu vopsea lavabilă de exterior),
- cornișă decorativă care se montează la îmbinarea dintre peretele exterior al clădirii și acoperiș pentru a oferi o protecție sporită la vânt, ploaie sau zăpadă,
- Arcade pentru uși și ferestre,
- Solbancuri ce se montează în partea de jos a ferestrei,
- Alte elemente: pilastru, console, cheie de boltă etc.
Este important de precizat faptul că aceste elemente decorative sunt concepute special pentru exterior, deci sunt rezistente la intemperii și factori de mediu.
Cum alegi tencuiala decorativă?
Tencuiala decorativă te ajută nu doar să ai o fațadă impecabilă, ci și să asiguri o protecție structurală clădirii, adică o protecție suplimentară a pereților împotriva intemperiilor. Rezistența în timp, asigurarea circulației vaporilor de apă și prevenirea apariției igrasiei la interior reprezintă doar câteva avantaje notabile ale tencuielii decorative. În momentul în care alegi tencuiala decorativă potrivită trebuie să fii atent la textură, granulație, dar și materialul din care este fabricată. Poți opta pentru o tencuială acrilică, silicată sau siliconică, fiecare având anumite avantaje și dezavantaje. Ai multe variante la îndemână atunci când vine vorba de construirea unei fațade impunătoare. Dacă alegi cât mai multe elemente decorative pentru fațadă, ar fi bine să mergi la o culoare neutră, care să susțină toate aceste decorațiuni. Dacă vrei să ieși în evidență și prin elemente decorative, și prin textură și prin culori, rezultatul final s-ar putea să nu fie unul plăcut. O fațadă prea încărcată va atrage priviri, însă nu într-un mod admirativ, indiferent de frumusețea sau calitatea încorporată de o cornișă decorativă sau de vopseaua folosită. Nu ezita să ceri și sfatul unui specialist pentru a obține o fațadă impunătoare și elegantă, exact pe gustul tău!