Mai puţin de jumătate din populaţia lumii a trăit în democraţie în 2021

Mai puţin de jumătate din populaţia lumii a trăit în democraţie în 2021

Mai puţin de jumătate din populaţia lumii a trăit în democraţie în 2021 și doar 21 din 165 de ţări au avut statutul de ”democraţie completă”, arată un studiu publicat joi de către grupul britanic The Economist.

Astfel, 45,7% dintre locuitorii planetei trăiau într-o formă de democraţie în 2021, comparativ cu 49,4% în 2020, arată studiul citat de Agerpres.

Totuşi, numai 6,4% trăiau într-o ”democraţie deplină”, în uşor regres faţă de anul anterior (6,8%).

”Rezultatul reflectă impactul negativ al pandemiei (Covid-19) asupra democraţiei şi libertăţii în lume al doilea an consecutiv, o erodare considerabilă a puterii statului şi erodarea libertăţilor individuale”, se arată în studiu, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Norvegia continuă să conducă în topul democraţiilor, studiul acordând acestui stat scandinav cele mai mari punctaje la trei din cinci categorii.

În Europa, Spania trece în 2021 de la statutul de ”democraţie completă” la cel de ”democraţie eşuată” şi se alătură Franţei, care are acest statut din 2020.

Statele Unite, Israelul şi Africa de Sud sunt, de asemenea ”democraţii eşuate”.

Suedia, Luxemburgul şi Regatul Unit - care pierde două locuri şi se apropie de statutul de ”democraţie eşuată” - se află în prima categorie a clasamentului, de ”democraţii complete”, la fel ca Japonia, Coreea de Sud, Muriţiu şi Costa Rica.

ADVERTISING

Marea Britanie a coborât în clasament în urma câtorva scandaluri care au subminat încrederea în Guvern, notează autorii studiului. Prim-ministrul Boris Johnson se confruntă de multe săptămâni cu critici interne din cauza scandalului petrecerilor organizate în timpul pandemiei.

În categoria ”regimurilor hibride” se află Bangladeshul, Senegalul, Ucraina, Hong Kongul sau Tunisia - care a înregistrat una dintre cele mai puternice scăderi.

Între ”regimurile autoritariste”, EIU claseză Algeria, Egiptul, Rusia, Rwanda, Vietnamul sau China.

ADVERTISING

La sfârşitul clasamentului se află Afganistanul, unde talibanii s-au întors la putere în urmă cu o jumătate de an, drept cea mai puţin democratică ţară din lume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇