Cîmpeanu are noutăţi despre anul școlar viitor: Vacanţă pentru toţi în octombrie şi februarie, dar şi o Săptămână Verde. Ce spun elevii

Cîmpeanu are noutăţi despre anul școlar viitor: Vacanţă pentru toţi în octombrie şi februarie, dar şi o Săptămână Verde. Ce spun elevii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a propus ca anul şcolar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie şi să se încheie în 16 iunie. În plus, ia în calcul o săptămână de vacanță în luna februarie. Consiliul Național al Elevilor a reacționat joi, cerând ministerului demararea consultărilor cu partenerii sociali.

Vacanţa de iarnă ar putea fi între 22 decembrie şi 8 ianuarie, iar cea de Paşte între 7 şi 18 aprilie. Săptămâna Altfel ar putea fi mutată în toamnă şi ar putea fi introdusă o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, la final de octombrie.

"Putem lua în calcul o săptămână de vacanţă - analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult - în luna februarie", a arătat Cîmpeanu, precizând că o astfel de decizie ar putea fi luată în interesul elevilor din perspectiva pedagogică şi pentru a susţine practicarea sportului.

ADVERTISING

Cîmpeanu a afirmat că, după această "posibilă" vacanţă din februarie, se continuă activitatea şcolară până la perioada sărbătorilor pascale, care în 2023 ar fi între 7 şi 18 aprilie, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale.

Care sunt argumentele

Într-o intervenție la TVR 2, ministrul a explicat că există un "dezechilibru" între semestre, unul având 12-13-14 săptămâni, iar celălalt 22-23 de săptămâni.

"Avem o fragmentare mai puţin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi, şi anul 2022-2023 vom propune ca această vacanţă de iarnă să fie în perioada 22 decembrie - 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare, şi avem a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Anul acesta vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanţe mari care împart în trei secţiuni anul şcolar", a susţinut ministrul Educaţiei.

ADVERTISING

El a subliniat că, ”în acest fel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană (...) Nu mai suntem pe ultimele locuri din perspectiva numărului de zile de şcoală", a adăugat el, în condițiile în care România e în top 3 țări europene cu cele mai puține zile de școală.

Potrivit lui Cîmpeanu, experţii în pedagogie consideră că este de preferat să se alterneze perioade de şcoală, module de învăţare de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă.

"Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel şi, de asemenea, o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii.

ADVERTISING

Am înţeles foarte bine şi neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învăţământ primar şi un copil în învăţământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanţe. Şi cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Tot în această primă secţiune să fie şi săptămâna Şcoala Altfel", a explicat ministrul.

"După care, în a treia secţiune, un lucru foarte important şi o noutate absolută este includerea unei Săptămâni Verzi - o săptămână în care elevii să poată învăţa, în afara şcolii, lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziţionată în luna mai", a menţionat el.

Ce spun elevii

Consiliul Naţional al Elevilor a reacționat joi, printr-un comunicat de presă în care critică faptul că până la acest moment nu a fost lansată o propunere de structură pentru anul şcolar viitor şi solicită Ministerului Educaţiei să urgenteze procesul, astfel încât ea să poată fi discutată cu partenerii de dialog social în cel mai scurt timp.

Printre altele, elevii cer ca anul şcolar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie şi să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie, ținând cont de disconfortul termic accentuat pe perioada verii și de faptul că ”majoritatea unităţilor de învăţământ nu dispun de instalaţii de climatizare.

De asemenea, ei cer reforme reale în planurile cadru și în sistemul de evaluare a elevilor, apreciind că ”nu există dovezi bazate pe cercetări în domeniul ştiinţelor educaţiei care să ateste faptul că un număr mai mare de zile de şcoală înseamnă, automat, o calitate crescută a actului educaţional de la clasă. Din contră (...)”.

”De asemenea, atragem atenţia asupra faptului că structura anului şcolar nu trebuie să se muleze pe dorinţele operatorilor din turism, ci viceversa. Educaţia reprezintă o piatră de temelie a oricărui stat, fiind necesar ca nevoile sistemului educaţional şi interesele elevilor să primeze în faţa celor ale operatorilor din industria sporturilor de iarnă, evitând astfel adoptarea unor măsuri într-o logică strict afaceristă”, se mai arată în comunicatul prin care reprezentanții elevilor cer ”cu fermitate” Ministerului Educației să cheme la consultări reprezentanţii elevilor, părinţilor şi profesorilor ”pentru a identifica o structură echitabilă a anului şcolar”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇