Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu noi precizări legate de interzicerea centralelor individuale pentru încălzirea locuințelor, măsura despre care spune că este gata și până la vară urmează să fie aprobat textul final în coaliția de guvernare.
Regula se va aplica doar locuințelor noi și vor exista unele excepții, a declarat ministrul la Ora de Profit.ro.
"Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată, aștept o discuție în cadrul coaliției. Sunt deja foarte multe orașe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local (...), sunt noi dezvoltări rezidențiale care se racordează la rețeaua comună a orașului de termoficare.
Vom face această propunere, care se va referi strict la noile construcții cu mai mult de 6 unități locative, pentru interzicerea centralelor individuale. Ne vom referi strict la proiectele noi. Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidența legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicție", a precizat Tanczos Barna.
Ministrul spune că decizia finală va fi luată în două-trei luni, după ce proiectul de lege va fi discutat în coaliția de guvernare.
La finalul anului trecut, ministrul spera că lucrurile vor merge mai repede.
„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, spunea Barna pe 18 decembrie.
Ministrul Mediului vrea „centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul”.
”Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea, vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, mai spunea Tanczos Barna.
Totuşi, cei care au deja centrală termică montată o vor putea înlocui, când se strică. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor fi obligați să își dezinstaleze centralele individuale și obligați să pună, în schimb, o centrală unică de bloc.
Barna a mai precizat că legea pe care o pregătește nu-i va afecta în niciun fel pe cei care au centrale de apartament din cauză că sistemul de termoficare nu ajunge să le deservească locuința. Rămâne să vedem textul final al legii.
Mai multe informații despre interzicerea centralelor individuale, ce se poate și ce nu, ce s-a mai încercat și ce s-a rezolvat găsiți AICI.